fallback

Неяснота обгръща днешното лихвено решение в САЩ

Евентуалното изтегляне на част от спешните мерки за подкрепа на икономиката на САЩ може да повиши курса на щатската валута

10:34 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке може да сигнализира днес, че щатската икономика е започнала да набира скорост. Днес ще приключи двудневното заседание на Комитета за операции на открития пазар (FOMC) към централната банка в САЩ, като в 21:15 ч. българско време той ще обяви последното си лихвено решение за тази година и обновените си прогнози за икономиката.

Анализаторите са единодушни, че основният лихвен процент в САЩ ще остане в интервала от 0% до 0,25%, след като падна до сегашното си рекордно ниско ниво през декември 2008 година. Но в същото време липсва консенсус за това какъв ще бъде тона на икономическия доклад на Федералния резерв, особено след като макроикономическите данни за САЩ се подобриха значително напоследък.

През ноември Бен Бернанке заяви, че нулевите лихвени проценти остават основен сценарий в САЩ за „продължителен период от време“. Но данните за пазара на труда показаха, че броят на закритите работни места намалява драстично през ноември. Освен това продажбите на дребно се увеличиха повече от очакваното през ноември, което може да се дължи и на Деня на благодарността.

Новините от вчера показаха, че инфлацията на ниво производител е скочила силно през ноември,а по-късно днес ще излязат и данните за индекса на потребителските цени. Щатският долар пое нагоре след данните за неселскостопанската безработица в началото на декември, което може да накара Фед да премахне израза „продължителен период от време“ от прогнозите си за лихвения процент в САЩ.

Това или евентуалното изтегляне на част от спешните мерки за подкрепа на икономиката може да повиши курса на щатската валута спрямо еврото, предаде Bloomberg. Но ако Федералният резерв приповтори своето предишно изявление и запази прогнозите си за неустойчивото възстановяване на икономиката, тогава може да се очаква, че курсът на щатската валута ще се понижи.

От началото на кризата в САЩ през декември 2007 години са били закрити 7,2 млн. работни места, като според Федералния резерв безработицата в САЩ ще се понижи до 9,3-9,7% спрямо сегашните си нива от 10%. Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 0,5% през третото тримесечие спрямо предходното, а в сравнение със същия период на миналата година американската икономика е нараснала с 2,8%.

Към 10:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4534 долара, като за последните три седмици доларът е поскъпнал с 4% спрямо единната валута. На 25 ноември курсът на двойката стигна 1,5139 долара за евро на фона на финансовите затруднения на най-големия дубайски държавен инвестиционен фонд Dubai World.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 06.09.22 г.
fallback