fallback

Потребителските и правителствените разходи движат австралийската икономика

БВП на страната нараства с 0,2% на тримесечна и 0,5% на годишна база през третото тримесечие

09:51 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Австралия продължи да расте за трето поредно тримесечие, подкрепена най-много от увеличението на потребителските разходи, материалните запаси на бизнеса и инвестициите на правителството в инфраструктурни проекти, като изграждането на пътища, пристанища и училища.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава с 0,2% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 0,6% на тримесечна база. Данните на статистическото бюро в Сидни обаче не отговориха на очаквания от пазарните анализатори икономически ръст от 0,4% на тримесечна база.

В сравнение с третото тримесечие на 2008 година БВП се увеличава с 0,5%. Анализаторите очакваха по-голям ръст от 0,7% на годишна база.

Австралия се нареди сред малкото страни, които успяха да избегнат икономическата рецесия през тази година. Правителството на премиера Кевин Руд похарчи 22 млрд. австралийски долара за изграждането на инфраструктурни проекти през тази година.

Днешното изказване на заместник-гуверньора на Австралийската централна банка Рик Бателино, че основният лихвен процент в страната отново е на разумното си ниво, намали очакванията за ново увеличение на лихвата по време на следващата среща на банката през февруари, предаде Bloomberg.

Намаляването на очакванията за ново увеличение на лихвата в Австралия намери израз в курса на австралийския долар спрямо щатския му съименник, който продължи да се понижава за втори пореден ден. Към 9:40 ч. българско време двойката AUD/USD се котира при ниво от 0,8986.

Потребителските разходи се увеличават с 0,7% през разглежданото тримесечие, като с толкова нарастват и разходите на правителството, главно под формата на инвестиции в инфраструктурни проекти. Износът намалява с 2,3% на тримесечна база, което влошава търговския баланс на страната.

Безработицата през ноември се понижи от 5,8% до 5,7%, след като близо 100 хил. нови работни места бяха разкрити в икономиката за трите месеца до ноември. Основният борсов индекс S&P/ASX 200 се е повишил с 26% тази година. За сравнение в Щатите S&P 500 е нараснал с 23%.

Според Австралийската централна банка икономиката на страната ще нарасне с 2,25% през текущата фискална година, която приключва на 30 юни 2010 г., и с още 3,25% през следващата. Австралия е облагодетелствана и от бързите темпове на растеж на азиатските икономики, начело с Китай.

Като доказателство за устойчивото възстановяване на австралийската икономика дойдоха и днешните данни за индекса на водещите индикатори на Мелбърнския институт и финансовата група Westpac. Той се увеличи за пети месец през октомври, като нарасна с 0,4% на месечна база до 256,4 пункта.

Индексът на водещите индикатори е един от най-важните барометри за състоянието на икономиката, защото предсказва икономическата активност в страната през следващите три до девет месеца. Изменението му през тази година предсказа, че Австралия ще се възстанови бързо от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 26.08.22 г.
fallback