fallback

Еврото се обезцени с 4% спрямо долара за три седмици

Курсът на еврото спрямо долара падна до 1,4524 долара по време на днешната валутна сесия

14:42 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Курсът на еврото спрямо долара се понижи с близо 1% от началото на днешната валутна сесия и падна до 1,4524 долара след данните за влошаването на икономическите нагласи на немските инвеститори през декември. На 25 ноември курсът на двойката стигна 1,5139 долара за евро на фона на финансовите затруднения на най-големия дубайски държавен инвестиционен фонд Dubai World.

Еврото се е обезценило с близо 4% спрямо долара от края на ноември досега, като днес курсът стигна и най-ниското си ниво за последните два месеца и половина. За това допринесе още разрастването на бюджетния дефицит на Гърция, както и тревогите за банковия сектор в Европа, който е финансирал част от инвестициите на Dubai World, които е на ръба на неплатежоспособността.

Доларовият индекс, който следи курса на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с половин процент днес до най-високото си ниво за последните шест седмици. Разликата между доходността на немските и гръцките десетгодишни държавни облигации се разшири от 231 базисни пункта в понеделник до 257 базисни пункта днес, предаде Ройтерс.

Това показва, че инвеститорите очакват доста по-висока доходност от гръцките облигации, в замяна на това, че финансират разходите на гръцкото правителство. Нарастването на разликата между доходността на облигациите на страните от Европейския съюз ще продължи да подкопава стабилността на еврото и занапред, прогнозират експертите на френската банка BNP Paribas.

Вчера правителството в Австрия постави под наблюдение няколко от най-големите кредитори в страната и национализира ипотечния кредитор Hypo Alpe Adria. Агенцията за кредитен рейтинг Firth предупреди, че може да понижи рейтингите на банките в страната заради прекомерните им инвестиции в жилищния сектор, голяма част от които са съсредоточени в страните от Източна Европа.

Това също оказа натиск върху курса на единната валута. Към 14:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4533 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 31.08.22 г.
fallback