fallback

Възстановяването на Германия зависи от банковото кредитиране

Несигурността около възстановяването на немската икономика понижи икономическото доверие на ZEW за трети пореден месец

13:54 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическите нагласи на професионалните инвеститори в Германия се влошиха леко за трети пореден месец през декември, в подкрепа на техните очаквания за бавното възстановяване на страната от кризата. Това показа индексът на икономическото доверие на изследователския институт ZEW.

Показателят се понижи леко с 0,7 пункта до 50,4 пункта през декември, но остана много над средната си дългосрочна стойност от 27 пункта. Нарастването на износа на Германия и на инвестиционните разходи на компаниите ще подкрепят възстановяването на икономиката през следващата година.

Анализаторите очакваха индексът на икономическото доверие на ZEW да се понижи до 50,1 пункта.

Според председателя на ZEW проф. д-р Волфганг Франц възстановяването на немската икономика през следващата година зависи силно от банковото кредитиране. То остава оскъдно на този етап, защото банките имат трудната задача да освободят своите баланси от проблемните финансови активи.

Другият индекс на изследователския институт ZEW, който следи оценката на професионалните инвеститори за сегашната икономическа ситуация в най-голямата икономика на Стария континент, се повиши с 5 пункта до – 60,6 пункта през декември спрямо -65,6 пункта за ноември.

Данните показаха още, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната се понижава с 3,8 пункта през декември до 48 пункта. Индикаторът за настоящата икономическа ситуация в еврозоната обаче се повишава и достига – 67,8 пункта през декември спрямо -70,3 пункта през ноември.

Курсът на еврото спрямо щатския долар остава се понижава с близо 0,8% от началото на днешната валутна сесия и към 13:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4548 долара. На 25 ноември курсът на двойката се повиши до 1,5139 след новините за финансовите проблеми на Дубай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:35 | 17.08.22 г.
fallback