fallback

Инфлацията на Острова нарасна до 1,9% през ноември

Гориватата и транспортните услуги поскъпват най-много през изминалия месец

12:17 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната инфлация във Великобритания се увеличи повече от очакваното до 1,9% през ноември и вече се намира по-близо до заложената от Английската централна банка целева инфлация от 2 на сто. Това се дължи главно на поскъпването на горивата и транспортните услуги през изминалия месец, като цените на горивата се увеличават с близо 3% през ноември спрямо октомври.

Цените на облеклото, обувките и комуналните услуги също нарастват през ноември. За сравнение, през октомври цените на стоките и услугите в потребителската кошница в страната бяха с 1,5% по-високи спрямо същия месец на 2008 година. Данните на Националната статистическа служба не оправдаха очакванията на пазара за увеличение на инфлацията до 1,8% на сто.

В сравнение с октомври индексът на потребителските цени се увеличава с 0,3%. Английската централна банка продължи да налива пари в икономиката през ноември, като разшири програмата си за изкупуване на държавни ценни книжа с още 25 млрд. лири до 200 млрд. лири през. Според правителството инфлацията на Острова може да се повиши до 3% през 2010 г.

Индексът на цените в магазините за търговия на дребно, който е друг важен измерител на инфлацията във Великобритания, отчита ръст от 0,3% на годишна база през ноември, след като през октомври записа спад от 0,8 на сто. Инфлацията във Великобритания остава по-висока от тази в еврозоната, където потребителските цени се увеличиха с 0,5% на годишна база през октомври.

Данните за инфлацията не оказаха силно влияние върху курса на лирата спрямо долара, като към 12:10 ч. българско време двойката GbP/USD се котира при ниво от 1,6263 долара за лира. От началото на днешната валутна сесия лирата поевтинява с 0,3% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 30.08.22 г.
fallback