fallback

Грийнспан: Фед не може да намали повече безработицата

Бившият председател на Фед очаква безработицата в САЩ да намалее значително през следващите 12 месеца

15:52 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв е направил всичко възможно, за да ограничи нарастването на безработицата в САЩ. Това заяви Алън Грийнспан, който бе начело на централната банка на САЩ в периода от 1987 до 2006 г. Той допълни, че е време Федералният резерв да започне да се тревожи повече за инфлацията, след като през последната година в икономиката бяха налети значителни парични стимули.

Според него ръководството на централната банка на САЩ се е справило отлично и е направило много, за да спре увеличението на безработицата в страната. Федералният резерв обаче е изчерпал всичките си налични инструменти за подкрепа на икономиката и от него не може да се очаква повече, защото това би изложило страната на прекалено големи рискове, предаде Ройтерс.

Грийнспан предупреди, че страната е изложена на сериозна дългосрочна заплаха от инфлация, освен ако Федералният резерв не започне да изтегля всички свои стимули. В края на миналата седмица Камарата на представителите в САЩ прие законодателството за реформа във финансови сектор, което предвижда надзорен орган да одитира паричната политика на Федералния резерв.

Това обаче може да застраши независимостта на централната банка в САЩ, предупреждава Грийнспан. Създаването на подобен регулаторен орган ще направи решенията на Федералния резерв подчинени в по-силна степен на предпочитанията на управляващата партия, които обаче може да не съвпадат с това, което е най-изгодно за икономиката в дългосрочен план.

Грийнспан очаква безработицата в САЩ, която през ноември се понижи от 10,2% до 10%, да намалее значително през следващите 12 месеца, но да остане на високо ниво. Той смята, че Федералният резерв трябва да започне да увеличава лихвата веднага, след като състоянието на икономиката и търсенето на заеми се подобрят едновременно.

Според Грийнспан търсенето на кредити остава слабо, защото компаниите в САЩ се намират в процес на ликвидиране на своите запаси от готова продукция. Когато това приключи обаче производството и търсенето на заеми ще започне да расте. В резултат и натискът върху краткосрочните лихвени лихвени нива в страната ще започне да се увеличава бързо.

Президентът на САЩ Барак Обама предложи това лято Бен Барнанке да получи втори мандат като председател на Федералния резерв. Неговото предложение ще бъде гласувано от Конгреса в САЩ в четвъртък тази седмица, като анализаторите очакват, че Бернанке ще продължи да бъде начело на Федералния резерв и през следващите четири години.

Към 15:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4625 долара. До края на миналата седмица доларът поскъпна значително срещу единната валута, след като в края на ноември курсът на двойката EUR/USD стигна 1,5139. От началото на тази година доларът поевтинява с 4,6 на сто спрямо еврото и с близо 10 на сто спрямо британската лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 12.09.22 г.
fallback