fallback

Американското правителство излезе на червено за 14-ти пореден месец

Бюджетният дефицит на страната се е увеличил със 120,3 млрд. долара през ноември

22:26 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на САЩ излезе на червено за 14-ти пореден месец, след като бюджетният дефицит на страната се увеличи със 120,3 млрд. долара през ноември. Отрицателното салдо по държавния бюджет се увеличава по-бавно в сравнение с октомври, но продължава да се влошава заради спада в данъчните приходи.

През октомври разходите на американското правителство надминаха приходите със 176 млрд. долара. Така бюджетният дефицит на страната за първите два месеца на текущата фискална 2010 година възлезе на 296,7 млрд. долара, предаде CNN.

Това е с около 16 млрд. долара повече спрямо недостига за същия период на миналата фискална година, когато икономиката на САЩ и финансовите пазари по целия свят са разпадаха заради колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Основната причина за влошаването на бюджетния дефицит се крие в силния спад на данъчните приходи с 41 млрд. долара спрямо същите два месеца на 2008 г. Правителството е намалило своите разходи с 25 млрд. долара през октомври и ноември, което обаче не може да компенсира спада на данъчните постъпления.

През ноември страната е изплатила лихви по своя дълг в размер на 18 млрд. долара, което се равнява на около 7% от правителствените разходи за месеца. Министерството на финансите в САЩ очаква дефицитът за цялата фискална 2010 година да стигне 1,5 трлн. долара спрямо 1,42 трлн. долара за миналата година.

Общата задлъжнялост в публичния сектор на САЩ достига 12,09 трлн. долара в края на ноември. Това е много близко до законовото ограничение за размера на публичния дълг от 12,104 трлн. долара. Очаква се, че таванът на дълга ще бъде прескочен още в края на декември тази година.

Към 22:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4719 долара, като от началото на днешната валутна сесия обменният курс остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 08.09.22 г.
fallback