fallback

Френската индустрия се свива, италианската расте

Продукцията на френските автомобилни заводи намалява значително през октомври

12:55 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалният сектор на Франция изненадващо се сви през октомври, след като продукцията на автомобилните и химическите заводи намаля. Индексът, който следи производството на фабриките и компаниите за комунални услуги във втората по големина икономика на Стария континент, се понижи с 0,8% спрямо септември, когато намаля с 1,2% на месечна база, предаде Bloomberg.

Анализаторите очакваха показателят, който следи френското индустриално производство, да нарасне с 0,7% на месечна база. Продукцията на автомобилните заводи намалява с 5% на месечна база, а тази на фабриките за каучук и пластмасови изделия се свива с 4 на сто. Фабричният сектор, който изключва производството на енергия, се свива с 0,8% на месечна база през октомври.

Индустриалното производството на най-голямата икономика в еврозоната – Германия, също се понижи неочаквано през октомври. Това се случи, след като правителствената програма за насърчаването на покупките на нови, по-икономични автомобили, изтече в края на септември. За разлика от Франция и Германия, индустрията на Италия обаче отчита ръст през октомври.

Индексът на индустриалното производство в Италия се увеличава с 0,5% спрямо септември, заради засиленото търсене на италиански стоки на вътрешния и външния пазар и мерките на правителството за подкрепа на икономиката. Това обаче се оказа по-малко от очаквания от анализаторите ръст на индустрията от 1,3% спрямо септември, когато имаше силен спад от 5,1% на месечна база.

Италия излезе от рецесията през третото тримесечие, след като икономиката на страната нарасна с 0,6% спрямо предходните три месеца. Износът се увеличи значително с 6,6% спрямо септември, а правителствените програми за стимулиране на покупките на автомобили и електроуреди, както и предложените данъчни облекчения подкрепиха местните производители.

Бизнес доверието в Италия нарасна до най-високото си ниво за последната година през ноември. Италианското правителство отпусна 1 500 долара данъчен кредит за всички, които заменят своя стар автомобил с нов, по-икономичен модел. В резултат на това продажбите на вътрешния пазар на най-голямата производствена компания в страната – Fiat, се увеличиха с 26% през ноември.

Икономиките на Германия и Франция започнаха да се увеличават през второто тримесечие и ускориха своя ръст през третото. От излезлия днес икономически доклад на Европейската централна банка стана ясно, че брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се увеличи леко през следващата година, но възстановяването ще бъде трудно и несигурно.

Към 12:50 ч. българско време курсът на еврото спрямо щатския долар остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия, като двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4737 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:51 | 28.08.22 г.
fallback