fallback

Намалиха прогнозите за икономическия растеж на Острова

Бонусите в банковия сектор на стойност над 25 хил. лири ще бъдат обложени с еднократен данък от 50%

17:16 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг коригира надолу своята прогноза за растежа на британската икономика през тази година в своя предварителен доклад за изпълнението на бюджета. Дарлинг има нелеката задача да успокои финансовите пазари, като намери начин да съкрати големия бюджетен дефицит на страната наполовина през следващите четири години.

Алистър Дарлинг очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство да се свие с 4,75% през тази година. В своя предишен отчет за изпълнението на бюджета той предсказа, че икономиката на Великобритания ще се свие с 3,5% до края на тази година, предаде Telegraph. Инфлацията през следващата година може да се повиши до 3%, след като възлезе на 1,5% през октомври.

Прогнозите за 2010 г. остават без промяна и сочат ръст на БВП между 1% и 1,5%, който ще се ускори до 3,75% през 2011 г. Дарлинг очаква икономиката на страната да започне да расте още през четвъртото тримесечие на тази година, но предупреди, че изтеглянето на мерките за подкрепа на икономическата активност може да застраши нейното крехко възстановяване на този етап.

Дарлинг допълни, че бюджетният дефицит за тази година ще възлезе на 178 млрд. лири, което е повече от прогнозирания през март недостиг от 175 млрд. лири. За следващата година се очаква задлъжнялостта на публичния сектор да възлезе на 176 млрд. лири, а през следващите четири години бюджетният дефицит на Великобритания ще възлезе на общо 611 млрд. лири.

Кабинетът на премиера Гордън Браун трябва да намери начин да овладее растящия бюджетен дефицит на страната, без обаче да застраши по този начин нейното икономическо възстановяване. Една от предвидените мерки в днешния доклад е да се наложи еднократно облагане на бонусите в банковия сектор на стойност над 25 хил. лири с данък от 50%.

Данъкът влиза в сила от днес и ще изтече на 5 април 2010 г., като ще бъде заплатен от самата банка, а не от нейните служители. Банковият мениджмънт ще трябва да си плати традиционните данъци върху дохода. Така се очаква в държавната хазна да влязат около 550 млн. лири. След април 2010 г. горницата на всички приходи на банкери над 150 хил. паунда ще бъде облагана с 50% данък.

Според финансовото министерство на Великобритания въведените данъчни промени ще засегнат около 20 хил. банкери, след като много от британските банки решиха да раздадат стотици милиони лири под формата на бонуси на своите служители през тази година.

Финансовите пазари ще следят дали финансовият министър на Великобритания ще успее да предложи надежден план за намаляването на бюджетния дефицит на страната до 5,5% от БВП до 2013-2014 г. спрямо сегашното му ниво от 12,4% през тази година. От Fitch предупредиха, че топ инвестиционния рейтинг на Великобритания е застрашен от растящата й задлъжнялост.

Към 17:05 ч. българско време лирата поевтинява с 0,6% спрямо еврото и двойката EUR/GBP се котира при ниво от 0,9079 лири за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 31.08.22 г.
fallback