fallback

Безработицата в Швейцария остава на 11-годишен връх

Според анализаторите на Credit Suisse безработицата в страната ще стигне своя пик в средата на 2010

11:17 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Равнището на безработица в Швейцария се задържа на 11-годишен връх и през ноември, след като последиците от рецесията продължиха да се отразяват в състоянието на пазара на труда въпреки скорошните признаци за стабилизиране на икономиката на страната. Третото тримесечие сложи край на рецесията в Швейцария, след като брутният вътрешен продукт нарасна с 0,3 на сто.

Съобразеното със сезонните колебания ниво на безработица възлиза на 4,1% от работната сила през ноември, подобно на предишните два месеца. Това е най-високата безработица в страната от април 1998 г., предаде Ройтерс. Данните на Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO) обаче се оказаха по-добри от очакванията на анализатори за увеличение на безработицата до 4,2%.

Според анализаторите на една от най-големите швейцарски банки Credit Suisse безработицата в страната ще продължи да расте през следващите тримесечия и ще стигне своя пик в средата на 2010 г. Несигурността по отношение на доходите и работното място на свой ред ще ограничава разходите на домакинствата, които извадиха икономиката от кризата през третото тримесечие.

Швейцарската централна банка вероятно няма да промени своя основен лихвен процент по време на утрешното си заседание, което ще бъде последното за тази година. През март лихвата в страната падна до сегашното си рекордно ниско ниво от 0,25 на сто, а централната банка на няколко пъти се намесва на валутните пазари, за да спре поскъпването на швейцарския франк.

Към 11:15 ч. българско време двойката EUR/CHF се котира при ниво от 1,5103 франка за едно евро. През последните 12 месеца еврото е поевтиняло с близо 3% спрямо швейцарската валута. Страните на еврозоната са основния пазар, където швейцарските компании изнасят своите стоки, като поскъпването на франка намалява тяхната конкурентоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 10.09.22 г.
fallback