fallback

Лихвата в Канада остава рекордно ниска заради крехката икономика

Канадската централна банка няма да промени лихвата преди средата на 2010 г., ако инфлацията в страната е стабилна

16:29 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основният лихвен процент в Канада остава на сегашното си рекордно ниско ниво и през декември, след като падна до 0,25% през април тази година. Тогава централната банка на осмата по големина икономика в света единствена пое конкретен ангажимент да не променя основната лихва преди средата на 2010 година в подкрепа на крехкото икономическо възстановяване на страната.

Канада излезе от кризата през третото тримесечие, когато икономиката на страната нарасна с 0,4% след пет поредни спада на тримесечна база. Икономическото възстановяване на Канада обаче зависи до голяма степен от нагласите на потребителите и компаниите в нейната южна съседка САЩ, където канадските производители продават около 75 на сто от своя износ, предаде Bloomberg.

Повечето сектори на канадската икономика са започнали да се възстановяват, включително и жилищният пазар. Броят на издадените нови разрешителни за строеж през ноември се повиши до нивата си отпреди началото на кризата, а по-рано днес стана ясно, че началното жилищно строителство се стабилизира през ноември, като нараства до 159 хил. единици спрямо 157 хил. за октомври.

Продажбите на съществуващи жилища са се увеличили със 74% спрямо рекордно ниската си стойност от януари тази година, а имотите са поскъпнали с 21% на годишна база, като средната цена на жилище достига рекордни 341 079 канадски долара.

Централната банка отчита, че състоянието на световната икономика се е подобрило леко след октомврийското й лихвено решение.

Въпреки това правителството и централната банка на Канада смятат, че е прекалено рано да изтеглят своите икономически стимули. Ето защо, докато инфлацията е стабилна, анализаторите не очакват Канадската централна банка да промени основната лихва. Целта на монетарната институция е да поддържа годишния ръст на потребителските цени близо до, но под нивото от 2%.

В началото на този месец стана ясно, че безработицата в Канада се е понижила до 8,5% от работната сила през ноември. Канадската икономика е разкрила 79 хил. нови работни места, което е признак за стабилизиране на пазара на труда. Броят на работните места се увеличава както в частния, така и в публичния сектор, като най-много са позициите, разкрити в сектора на услугите.

Централната банка на Канада очаква, че инфлацията ще се повиши до заложеното таргет ниво от 2% през втората половина на 2011 г. Поскъпването на канадския долар и по-бавното възстановяване на световната икономика обаче остават сред най-сериозните заплахи за икономиката на Канада. Канадският долар е поскъпнал с близо 18% спрямо щатския за последните 12 месеца.

Към 16:15 ч. българско време двойката USD/CAD се котира при ниво от 1,0566 канадски долара за един щатски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 02.09.22 г.
fallback