fallback

Немската индустрия изненадващо се сви през октомври

Причина за това става спадът в производството на енергия и инвестиционни стоки

15:04 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Немското индустриално производство изненадващо се сви през октомври, главно заради спада в производството на енергия и на инвестиционни стоки, каквито са машините, съоръженията, транспортните средства и електронното оборудване.

Индексът, който следи продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги в най-голямата европейска икономика, отстъпва с 1,8% на месечна база през октомври. Това е първото понижение на показателя за последните три месеца.

Икономистите очакваха немската индустрия да нарасне с 1% спрямо септември, когато отчете ръст от 3,1% на месечна база. В сравнение с октомври 2008 г. индустриалното производство се е свило с 12,4%, след като през септември отчете годишен спад от 12,6%.

За възстановяването на немската икономика през второто и третото тримесечие помогнаха мерките на правителството за насърчаване на заетостта и потреблението. Брутният вътрешен продукт на Германия нарасна с 0,4% през второто тримесечие и с още 0,7% през третото.

Коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел похарчи 85 млрд. евро, за да стимулира икономиката, като предостави 2500 долара данъчен кредит за всеки, който рециклира своя стар автомобил и закупи нов, по-икономичен. Тази програма изтече през септември.

Поскъпването на еврото обаче продължава да затруднява износа на немските компании, който е главен двигател на икономиката. Въпреки това индексът на бизнес доверието на Ifo нарасна до 15-месечен връх през ноември, което загатва за ускоряване на икономиката догодина.

Според повечето анализатори немската икономика ще продължи да се възстановява, като за това свидетелства и последният доклад на Moody's. Според рейтинговата агенция топ инвестиционния рейтинг на Германия остава стабилен, за разлика от този на САЩ и Великобритания.

Ако се вземе само фабричното производство на Германия, то се понижава с 1,6% на месечна база през октомври, главно заради свиването на производството на инвестиционни стоки. Производството на енергия намалява с 3,4%, а продукцията в строителния сектор пада с 2,4%.

Според немското правителство данните показват, че немската индустрия ще продължи да се разраства през четвъртото тримесечие, но с по-малко динамика, отколкото през третото. След новината индексите на борсата във Франкфурт заличиха своите повишения.

Еврото поевтинява с 0,2% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия, но от средата на февруари досега единната валута е поскъпнала с повече от 20%. Към 14:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4785 щатски долара.

За да се възползва от поевтиняването на долара, немската автомобилна компания Daimler AG, която е и вторият по големина производител на луксозни автомобили в света, реши да премести производството на своя най-продаван модел Mercedes Benz C-Class в щата Алабама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 21.08.22 г.
fallback