fallback

Продажбите на дребно във Великобритания забавят ръста си

Високата безработица, очакваните увеличения на данъците и намаляването на държавните разходи карат потребителите да бъдат предпазливи

10:39 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно във Великобритания се увеличават с по-бавно темпо през ноември, като домакинствата са ограничили най-много своите разходи за хранителни стоки. Това показаха последните данни на браншовата организация на веригите за търговия на дребно във Великобритания (BRC).

Продажбите в магазините, които са били отворени поне 12 месеца, се увеличават с 1,8% на годишна база през ноември, след като през октомври нараснаха с 3,8 на сто. Покупките на хранителни стоки са се увеличили с 2,1% за трите месеца до ноември, което е най-слабият им ръст от началото на годината.

Според експертите на браншовата организация на веригите за търговия на дребно в страната несигурността по отношение на работните места, очакваните увеличения на данъците догодина и намаляването на държавните разходи карат потребителите да бъдат предпазливи в своите разходи.

За това свидетелстват и приходите на третата по големина верига за търговия на дребно в света – британската Tesco Plc. Те са нараснали със 7,7% през третото тримесечие благодарение на банковото подразделение Tesco Bank и на приходите на веригата магазини Homever в Южна Корея.

Продажбите на магазините на Tesco на Острова, които са били отворени поне 12 месеца, нарастват с 2,8% на годишна база, ако се изключат горивата. Това е по-малко в сравнение с второто тримесечие, когато приходите се увеличиха с 3,1 на сто, и се оказа по-малко от пазарните очаквания.

Финансовото подразделение Tesco Bank допринася за повече от половината от увеличението на приходите спрямо миналата година, предаде Bloomberg. Международните продажби на компанията се увеличават с 12% на годишна база, като в Азия се отчита ръст от 11%, а в Европа – от 0,6 на сто.

Търговците на дребно реализират голяма част от своите годишни печалби именно в началото на ваканционния сезон. Акциите на Tesco приключиха вчерашната сесия с ръст на цената от 0,5% до 435,65 пенса. Пазарната капитализация на компанията се е повишила с 21% от началото на годината.

Финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг ще представи в сряда пред парламента своя проект за промените в данъците и правителствените разходи на страната през следващата година. Ден по-късно се очаква последното лихвено решение на Английската централна банка за тази година.

Основната лихва в страната се намира на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто от март тази година. През ноември Английската централна банка реши да увеличи стойността на програмата за изкупуване на държавни ценни книжа до 200 млрд. британски лири, за да увеличи паричната маса в обращение.

Британската лира поевтинява с 0,5% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:30 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6354 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:13 | 08.09.22 г.
fallback