fallback

Япония с нови мерки за стимулиране на икономиката за над 7 трлн. йени

Страната е похарчила общо 29 трлн. йени за насърчаване на икономическия растеж от миналия септември

09:45 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на втората по големина икономика в света – Япония, реши да предостави 7,2 трлн. йени (81 млрд. долара) за стимулиране на японската икономика, на фона на за нейното бавно възстановяване и намаляващата популярност на министър-председателя на страната Юкио Хатояма.

Това е първият пакет от мерки за насърчаване на икономиката, разработен от новото правителство, което пое управлението на страната през септември. Той включва 3,5 трлн. йени за подпомагане на регионите, 600 млрд. йени за насърчаване на заетостта и 800 млрд. йени за екологични инициативи.

Мерките са обявени по-късно от планираното заради споровете за тяхното естество в коалиционното правителство, предаде Bloomberg. Миналата седмица централната банка на Япония също разработи нови мерки за облекчаване на паричната си политика на стойност 10 трлн. японски йени.

Правителството на Япония призна, че страната се намира във фаза на дефлация и прикани централната банка да се бори по-активно с падащите цени и поскъпващата йена. Икономиката на Япония ускори своя ръст до 4,8% през третото тримесечие, след като излезе от рецесията през второто.

На 27 ноември йената поскъпна до най-високия си курс спрямо долара за последните 14 години, като един долар се разменяше срещу 84,83 йени. Към 9:40 ч. българско време един долар се разменя срещу 88,99 йени, като йената напредва с 0,6% от началото на валутната сесия.

От септември 2008 г. досега са приложени четири плана за стимулиране на японската икономика, чиято обща стойност надхвърля 29 трлн. йени (326 млрд. долара). За сравнение в САЩ е отпусната икономическа помощ в размер на 787 млрд. долара, а в Китай – за 586 млрд. долара.

Данните от днес показаха, че износът на Япония отчита най-слабия си годишен спад през октомври за последната година в размер на 24,6%. По този начин излишъкът по текущата сметка на страната се увеличава с 42,7% на годишна база до 1,4 трлн. йени (15,7 млрд. долара).

Междувременно корпоративните фалити намаляха с 11,4% на годишна база през ноември до най-ниското си ниво за последните близо две години. Кредитирането в банковия сектор обаче се увеличи едва с 0,2% на годишна база през ноември, което е най-слабото темпо от декември 2007 г.

Отделен доклад показа, че индексът Economy Watchers, който следи текущото състояние на сектора на услугите, отново се е понижил и е стигнал най-ниската си стойност от април досега. Показателят възлиза на 33,9 пункта за декември спрямо 43,1 пункта за ноември.

Намаляването на индекса означава, че икономическите нагласи на компаниите от сектора на услугите се влошават, след като ефектът от правителствените мерки за насърчаване на икономиката избледня. Средствата, които правителството похарчи през последната година, помогнаха Япония да се превърне в страната с най-голям публичен дълг, който е два пъти по-голям от нейния брутен вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 22.08.22 г.
fallback