fallback

Трише: Банковото законодателство в ЕС трябва да се подобри

Президентът на ЕЦБ припомни, че основната лихва в еврозоната се намира на подходящото си ниво

13:45 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан–Клод Трише заяви, че финансовата криза е подчертала силно необходимостта от значителни подобрения в регулацията на банковия сектор. По време на конференция в Париж, посветена на ролята на съдебната система в кризата, той заяви, че е недопустимо фалитът на големите банки да бъде толкова голяма заплаха за световната икономика.

Според Трише ролята на съдилищата при разрешаването на проблемите с банковата несъстоятелност е много важна и поради това е необходимо страните от Европейския съюз да направят съдебната система по-ефективна. Той припомни, че колапсът на инвестиционната банка Lehman Brothers е показал как едно-единствено събитие се е отразило тежко върху всички решения в световната финансова система.

Поради това финансовата система има нужда от реформа, която да я направи по-устойчива и с по стабилна основа. Правните норми, които регламентират намесата на съдилищата по време на банковите кризи, трябва да бъдат ясни и точни. В същото време законите трябва да се отличават и с гъвкавост и да защитават както правата на акционерите в банковия сектор, така и тези на данъкоплатците.

Трише допълни, че проблемите, предизвикани от финансовата криза, са показали и необходимостта от възможно най-тясно сътрудничество между новите финансови регулаторни органи и националните съдилища. Той уточни, че ЕЦБ е готова да си сътрудничи много активно със законотворците и юристите при разрешаването на проблемите с регулацията на финансовия сектор, предаде Dow Jones.

Президентът на ЕЦБ не пропусна да спомене, че основният лихвен процент в еврозоната се намира на подходящото си ниво с оглед състоянието на икономиката. Той припомни, че ЕЦБ е взела редица стандартни и нестандартни мерки за насърчаване на икономиката и стабилизиране на финансовата система, но постепенно ще изтегли част от извънредните си мерки, които вече не са необходими.

Към 13:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4808 щатски долара. Миналата седмица ЕЦБ остави лихвения процент в еврозоната на рекордно ниската му стойност от 1% за осми пореден месец и съобщи, че планираният за 12 декември аукцион за отпускане на кредити на търговските банки за срок от 1 година ще бъде при лихвен процент, индексиран с пазарните лихви в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 26.08.22 г.
fallback