fallback

Инвеститорското доверие в еврозоната стигна 18-месечен връх

Очакванията на инвеститорите за перспективите пред европейската икономика вече са на най-високото си ниво от май 2008

13:05 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите в еврозоната продължават да гледат с увереност на бизнес условията на Стария континент в близкото бъдеще. Освен това техният негативизъм относно настоящата икономическа ситуация продължава да намалява с бързи темпове и през декември.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната се повишава до -5,5 пункта през декември спрямо -7 пункта за месеца преди това. Това е най-високата стойност на показателя за последните 18 месеца, става ясно от данните на базирания в Германия изследователски институт Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие се повишава за пети пореден месец, след като еврозоната излезе от рецесия през третото тримесечие и подкрепи очакванията за икономическата обстановка. Анализаторите обаче прогнозираха по-голямо увеличение на индекса до -4,3 пункта.

Проучването на Sentix е проведено в началото на декември сред 3 хил. професионални инвеститори от еврозоната. То разкрива още, че индексът, който следи техните очаквания за бъдещето, е отстъпил до 9,5 за декември спрямо рекордните за последните две години 12 пункта за ноември.

Инвеститорите в еврозоната очакват, че поради стабилизирането на световната икономика централните банки ще започнат да затягат постепенно паричната си политика в началото на следващата година. Това е влошило техните икономически очаквания за бъдещето, уточняват от Sentix.

Еврото поевтинява с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4808 щатски долара. От началото на тази година единната валута е поскъпнала с 6,1% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 26.08.22 г.
fallback