fallback

Продажбите на дребно в Швейцария тръгват нагоре с бързи темпове

Потребителите в Швейцария увеличават с повече от 3% своите покупки на дребно през октомври

11:49 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в Швейцария отчетоха значителен годишен ръст през октомври, който надмина близо три пъти пазарните очаквания. Това е обнадеждаваща новина за швейцарската икономика, след като потребителите ограничаваха своите разходи по време на предишните два месеца.

Индексът, който следи продажбите на търговците на дребно в страната, се е увеличил с 3,1% на годишна база през октомври, след като отчете годишен спад от 2,1% през септември и 1% през август. Икономистите очакваха по-малко повишение на показателя от 1,2% спрямо миналия октомври.

В сравнение със септември приходите на веригите за търговия на дребно в Швейцария са отчели увеличение от 1,3%, показаха още коригираните със сезонните колебания данни на Федералната статистическа служба. Най-много се увеличават продажбите на хранителни стоки.

През миналата седмица стана ясно, че Швейцария е излязла от кризата през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,3% спрямо второто тримесечие, а междувременно производствената активност в страната се е повишила до 20-месечен връх през ноември.

В опитите си да подкрепи възстановяването на икономиката Швейцарската централна банка продължава да се бори с поскъпването на франка спрямо еврото и долара. Нейното ръководство се въздържа да дава индикации за това кога планира да изтегли спешните мерки за подкрепата на икономиката.

Гуверньорът на Швейцарската централна банка Жан-Пиер Рот смъкна основната лихва в страната до нива, близки до нула и одобри изкупуването на държавни ценни книжа, както и няколко интервенции на валутните пазари през тази година, за да спре поскъпването на швейцарския франк.

Швейцарският франк поскъпна до 19-месечен връх спрямо долара в края на ноември. Това затруднява износа на страната, който е основен двигател на нейната икономика. Според Швейцарската централна банка обаче по-голям повод за притеснения дава поскъпването на франка спрямо еврото. Около 60% от износа на Швейцария е насочен към страните от еврозоната.

Според пазарните анализатори Швейцарската централна банка ще остави тримесечния Libor на ниво от 0,25% по време на заседанието си в четвъртък тази седмица. Дефлацията в Швейцария изчезна през ноември, след като цените на потребителските стоки се изравниха с нивото си от ноември 2008 г.

Към 11:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5112 франка, като през последните 12 месеца франкът е поскъпнал с 2,6% спрямо единната валута. На 25 ноември курсът на франка спрямо щатския долар падна до 0,9964 франка за един долар, най-ниското ниво от март 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 08.09.22 г.
fallback