fallback

Безработицата в САЩ намаля неочаквано до 10% през ноември

Американските работодатели са съкратили най-малкия брой служители през ноември, откакто рецесията започна в края на 2007

16:13 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските работодатели са съкратили най-малкия брой служители през ноември, откакто рецесията започна в края на 2007 г. Това показва, че нарастването на американската икономика през третото тримесечие е започнало да оказва своето влияние и върху състоянието на пазара на труда в страната. 

Броят на лицата, които са ангажирани в неселскостопанските отрасли на икономиката, се е понижил с 11 хил., което е най-ниското ниво за последните близо две години. Безработицата в най-голямата икономика на света се е понижила изненадващо до 10% през ноември спрямо 10,2% за месеца преди това.

Преди това безработицата в САЩ е била над нивото от 10% за последно през 1983 г. Заетостта в сектора на услугите и в здравния сектор се увеличава през ноември, докато производственият, строителният и IT секторът продължават да закриват работни места, макар и с много по-слаби темпове.

От началото на рецесията в САЩ през декември 2007 г. досега са били заличени общо 7,9 млн. работни места, а безработицата е нараснала от 4,5% до 10%. В края на ноември общо 15,4 млн. души в САЩ са били в редиците на безработните, а от тях 5,9 млн. души са трайно безработни.

Анализаторите очакваха, че безработицата в САЩ ще се задържи на ниво от 10,2% за втори месец през ноември, а броят на работните места в неселскостопанските отрасли на икономиката ще намалее много повече със 119 хил. През октомври щатската икономика закри 111 хил. работни места.

След колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември миналата година съкращенията на персонал от страна на американските компании започнаха да се увеличават с много бързи темпове. Съкращенията стигнаха рекордното ниво от 741 хил. души през януари, предаде Bloomberg.

Днешните данни показаха още, че средното почасова заплащане нараства с 0,1% на месечна база и с 2,2% на годишна до 18,74 долара за час през ноември. Средната продължителност на работната седмица се увеличава леко до 33,2 часа в сравнение с 33 часа за предишния месец.

По-рано днес стана ясно, че безработицата в северната съседка на САЩ – Канада, също се е понижила неочаквано до 8,5% през ноември, след като страната излезе от кризата през третото тримесечие.

След новината за понижението на безработицата в САЩ щатският долар спечели позиции спрямо еврото и поскъпна с близо 1% в рамките на половина час. Към 16:05 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4932 долара за евро спрямо курс от 1,5068 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 02.09.22 г.
fallback