fallback

Секторът на услугите във Великобритания забави своя ръст

Сферата на услугите е ключова, защото е източник на над 75% от брутния вътрешен продукт на Великобритания

12:15 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Секторът на услугите, който доминира икономиката на Обединеното кралство, неочаквано забави темпото на своя ръст през ноември. Сферата на услугите е ключова, защото е източник на повече от 75% от брутния вътрешен продукт на страната, предаде Ройтерс.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите се понижава до 56,5 пункта за ноември спрямо 56,9 пункта за октомври.

Данните на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането във Великобритания (CIPS) разочароваха анализаторите, които очакваха показателят да се увеличи до 57 пункта.

Въпреки това индексът остава за шести пореден месец в оптимистичната зона над 50 пункта, която сочи за ръст на икономическата активност, а стойността му за предишния месец е най-високата за последните близо две години.

Отделни данни на изследователския институт Markit Economics показаха, че индексът на бизнес активността в сектора на услугите в еврозоната се е повишил до 53 пункта през ноември спрямо 52,6 пункта за октомври. Това е добър знак за възстановяването на активността в сектора на услугите, която расте за трети пореден месец.

Съставният индекс на активността в частния сектор на еврозоната възлиза на 53,7 пункта през ноември, което е най-високото му ниво за последните две години. Това загатва, че европейската икономика може да ускори своя ръст през четвъртото тримесечие.

Към 12:05 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6654 долара спрямо курс от 1,6665 преди данните за понижението на индекса на бизнес активността в сектора на услугите през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 28.08.22 г.
fallback