fallback

Японските компании съкращават инвестициите си рекордно бързо

Капиталовите разходи на компаниите са се понижили с 25,7% на годишна база през третото тримесечие

10:03 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японските компании са съкратили с рекордно бързо темпо своите инвестиции през третото тримесечие, предаде Bloomberg. Това показва, че местните производители остават неуверени относно устойчивостта на икономическото възстановяване на страната.

Капиталовите разходи на компаниите, с изключение на тези за софтуер, са се понижили с 25,7% за трите месеца до края на септември в сравнение със същия период на 2008 г. Това е най-големият спад, откакто статистиката започва да се води през 1955 г.

Инвестициите на компаниите във втората по големина икономика на света се свиват за десето поредно тримесечие. Япония остава в затруднено положение на фона на дефлацията в страната и поскъпването на йената до 14-годишен връх спрямо долара.

Данните показаха още, че продажбите на японските компании са намалели с 15,7% през третото тримесечие, след като се свиха със 17% на годишна база в рамките на предишните три месеца.

Поскъпването на йената и спада на потребителските цени в страната са намалили печалбите на японските компании с 32,4%, което все пак е по-малко спрямо отчетения през второто тримесечие спад от 53 на сто.

Транспортните компании са начело по съкращаване на своите капиталови разходи. Най-големият автомобилопроизводител в Япония Toyota предвижда да намали със 70 млрд. йени планираните си инвестиции за текущата финансова година.

Централната банка на Япония проведе извънредно заседание през тази седмица, по време на което реши да стартира нова програма за облекчаване на паричната политика на стойност 10 трлн. йени (115 млрд. долара).

Банката остави основната лихва в Япония на ниво от 0,1% за дванадесети пореден месец. Японската икономика нарасна с 4,8% през третото тримесечие, което е най-високият й ръст за последните две години.

Йената се търгува с понижение на курса от 0,4% спрямо долара днес. Към 10:00 ч. българско време един долар се разменя срещу 87,75 йени. Японската валута поскъпна до 84,83 йени за долар на 27 ноември, което е най-високият й курс от 1995 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 11.09.22 г.
fallback