fallback

Производствените цени в еврозоната нарастват заради енергийните ресурси

Цените на ниво производител се повишиха повече от очакваното с 0,2% през октомври спрямо септември

12:55 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на ниво производител в еврозоната се повишиха повече от очакваното - с 0,2% през октомври спрямо септември, главно заради поскъпването на енергийните ресурси. Те успяват да компенсират спада в цените на потребителски и междинните стоки през разглеждания месец, показаха днешните данни на Евростат.

В сравнение със същия месец на миналата година обаче индексът на производствените цени се е понижил със 6,7 на сто. Анализаторите очакваха месечен ръст на показателя от 0,1% и годишен спад от 6,8%. През септември той се понижи с 0,4% на месечна база и остана със 7,6% под нивото си от септември 2008 година.

Ако се изключат разходите за енергийни ресурси, които се увеличават с 1% на месечна база, тогава индексът на производствените цени нараства с 0,1% за месеца, а в сравнение с октомври 2008 г. е изгубил 3,9%. Междинните стоки, които се използват за производството на друга продукция, поевтиняват с 0,1 на сто.

Цените на капиталовите стоки, както и тези на стоките с дълготрайна употреба, остават без промяна спрямо септември. Най-бързо се увеличават производствените цени във Франция и Холандия, следвани от Германия. Вчерашните данни показаха, че фабричният сектор на еврозоната расте за четвърти месец през ноември.

Въпреки растящите цени на металите, стоките и петрола, инфлацията в еврозоната остава ниска. Предварителните данни показаха, че през ноември цените на потребителските стоки и услуги са се повиши с 0,6% на годишна база, след като преди това в продължение на пет поредни месеца в еврозоната имаше дефлация.

Целта на Европейската централна банка е да поддържа годишната инфлация в еврозоната близо до, но под 2%. Според пазарните анализатори централната банка няма да промени основния лихвен процент в еврозоната по време на утрешното си заседание и той ще остане на ниво от 1 на сто за осми пореден месец. 

Към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5102 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 03.09.22 г.
fallback