fallback

Безработицата и фабричният сектор в еврозоната се стабилизират

Безработицата в еврозоната се е задържала на ниво от 9,8% за втори пореден месец през октомври

12:58 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата в еврозоната се е задържала на ниво от 9,8% за втори пореден месец през октомври, след като първоначално обявената за септември безработица бе коригирана нагоре от 9,7% на 9,8%. В страните от Европейския съюз (ЕС) безработицата се е повишила от 9,2% за септември до 9,3% за октомври, показаха днешните данни на Евростат.

Общо 22,5 млн. души в ЕС, от които 15,6 млн. са в еврозоната, са били безработни през октомври. В сравнение със септември техният брой се е увеличил с 285 хил. в ЕС и със 134 хил. в страните от еврозоната. За последните 12 месеца общо 5 млн. души в ЕС са загубили своите работни места, от които 3,15 млн. души са жители на държавите от еврозоната.

Сред страните-членки на ЕС най-висока е безработицата в Латвия (20,9%) и Испания (19,3%). Най-ниско е равнището на безработица в Холандия и Австрия, където тя възлиза на по-малко от 5% от работната сила. Методологията на Евростат показва още, че в България безработицата нараства от 7,6% за септември до 7,9% за октомври.

По-рано днес окончателните данни на пазарния институт Markit за ноември показаха, че фабричният сектор на еврозоната продължава да се разраства за втори пореден месец, и то с по-бързи темпове от очакваното. Индексът на бизнес активността в производствения сектор на 16-те страни, въвели еврото, се повишава до 51,2 пункта спрямо 50,7 за октомври.

Предварителните данни на изследователския институт Markit бяха за по-слабо увеличение на показателя до 51 пункта. Стойността му е най-високата от март 2008 година досега и остава за втори пореден месец в оптимистичната зона над 50 пункта. Стойност на индекса над 50 пункта сочи за разрастване на икономическата активност в производствения сектор.

Обемът на производството и стойността на новите поръчки се увеличават през ноември. С най-бързи темпове се възстановява фабричния сектор на Германия, следван от Франция и Италия. Сред четирите най-големи икономики в еврозоната единствено производственият сектор на Испания продължава да се свива, и то с по-бързи темпове през ноември.

В четвъртък тази седмица се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка, като според икономистите основният лихвен процент в еврозоната ще се запази на рекордно ниското ниво от 0,1 на сто. Тогава ще излязат и окончателните данни на Евростат за брутния вътрешен продукт на еврозоната през третото тримесечие.

Предварителната оценка показа ръст на икономиката от 0,4 на сто спрямо второто тримесечие, което постави край на рецесията в еврозоната. През тази седмица стана ясно, че Канада и Швейцария също са излезли от кризата през третото тримесечие. Високата безработица обаче ще продължи да застрашава възстановяването на световната икономика.

Към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5077 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с половин процент спрямо долара. Предварителните данни на Евростат показаха вчера, че индексът на потребителските цени в еврозоната е отбелязал изненадващ ръст от 0,6% на годишна база през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 28.08.22 г.
fallback