fallback

Безработните в Германия намаляват, продажбите на дребно се увеличават

Броят на безработните намалява със 7 хил. през ноември благодарение на правителствените мерки за подкрепа на заетостта

11:59 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Състоянието на пазара на труда в Германия продължи да се стабилизира през ноември, до голяма степен благодарение на правителствените мерки за подкрепа на заетостта в страната. Броят на безработните лица намалява със 7 хил., което изненада пазарните анализатори, които очакваха той да се увеличи с 10 хил., предаде Dow Jones.

Данните на Агенцията по труда в Германия обаче включват и лицата, които са ангажирани в различни правителствени програми за обучение и преквалификация. Отделен доклад на Федералния статистически офис в страната показа по-рано днес, че заетостта в Германия се е понижила с 29 хил. до 40,069 млн. души през октомври.

В сравнение с октомври миналата година броят на заетите в немската икономика лица се е понижил с 260 хил., или 0,6%, съгласно методологията на Международната организация по труда (ILO). Броят на безработните лица в Германия може да нарасне до 3,5 млн. души през 2009 г. и да стигне 4,1 млн. души през следващата година.

По-рано днес стана ясно, че продажбите на дребно в Германия са се повишили с 0,5% през октомври, след като намаляваха по време на предишните два месеца. Това засили надеждите за възстановяване на потреблението в частния сектор през последното тримесечие на тази година и отговори на очаквания от пазарните анализатори ръст.

В сравнение със същия месец на миналата година обаче продажбите на търговците на дребно в най-голямата европейска икономика са се понижили с 1,7%. Това все пак е по-малко от отчетения през септември годишен спад от 3,2 на сто. Данните са коригирани със сезонните колебания и с броя на работните дни през разглеждания месец.

От началото на тази година оборотът в сектора за търговия на дребно в Германия се е понижил с 1,8% на годишна база. Търговците на дребно обаче очакват продажбите да продължат да се увеличават през ноември, както и през следващите шест месеца като цяло, показаха данните от проучването на пазарния институт Ifo.

През третото тримесечие немската икономика нарасна с 0,7% спрямо предходното, когато брутният вътрешен продукт на страната се повиши с 0,3%. Към 11:25 ч. българско време еврото поскъпва с 0,4% спрямо щатския долар, като валутната двойка EUR/USD се котира при ниво от 1,5073 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 27.08.22 г.
fallback