fallback

Япония изненада с нови мерки за смекчаване на паричната политика

Японската йена записа най-силния си спад спрямо долара за последния месец след извънредното заседание на Японската централна банка

10:02 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Курсът на японската йена записа най-силния си спад спрямо щатския долар за последния месец, след като Японската централна банка (ЯЦБ) свика извънредно заседание днес. Причина за това стана решението на ръководството на централната банка да предприеме допълнителни мерки за смекчаване на паричната политика.

За да съхрани крехкото възстановяване на японската икономика, централната банка на Япония реши да създаде нов механизъм за отпускане на заеми. За тази цел ЯЦБ ще задели 10 трлн. йени (120 млрд. долара), които ще бъдат отпуснати като тримесечни заеми при минимален лихвен процент от 0,1 на сто, предаде MarketWatch.

ЯЦБ ще приема като обезпечение по отпуснатите заеми държавни облигации, корпоративни облигации и корпоративни ценни книжа. По този начин централната банка ще увеличи паричното предлагане и се надява да понижи лихвените проценти в дългосрочен план.

Освен това централната банка реши да остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниското ниво от 0,1 на сто за дванадесети пореден месец. Извънредните мерки на монетарната институция са насочени и към овладяването на поскъпването на йената спрямо долара, която стигна до най-високото си ниво за последните 14 години в края на ноември.

Според Японската централна банка икономиката е започнала да набира скорост, но все още не са налице предпоставки, които да гарантират нейния устойчив растеж. Това се дължи на инвестиционните разходи на бизнеса и потреблението в частния сектор, които остават много ограничени.

След новината йената поевтинява с повече от 0,7% спрямо долара до 87,05 йени за един долар към 9:50 ч. българско време. Японската валута поевтинява и спрямо всички 16 най-търгувани валути. Основният японски индекс Nikkei 225 скочи с 2,4% на борсата в Токио, подкрепен от акциите на компаниите износителки като Toyota и Sony.

Поскъпването на йената застрашава техните продажби на външните пазари, защото оскъпява продукцията им от една страна, а от друга намалява приходите, реализирани в чужди валути. Рисковата премия по японските държавни облигации също се понижава.

През миналата седмица японското правителство прикани централната банка да разхлаби допълнително паричната политика в отговор на продължаващата дефлация в Япония. Днес ръководството на ЯЦБ пое ангажимент да сътрудничи с правителството, за да се преборят с дефлацията, която според банката ще се задържи през следващите три години.

За да овладее поскъпването на йената, Японската централна банка може също така да се намеси на валутните пазари, като започне да продава йени и да изкупува други валути. В началото на 90-те години на миналия век йената поскъпна до по-малко от 80 йени за долар, което е нейният най-висок курс спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 06.09.22 г.
fallback