fallback

Потребителското доверие на Острова се влоши за първи път през тази година

Индексът на потребителските нагласи на института GFK се понижи поради притесненията от повторен икономически спад догодина

10:39 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Песимизмът на потребителите във Великобритания относно личните им доходи и бъдещото състояние на икономиката изненадващо се засили през ноември. Това показа индексът на потребителското доверие на изследователския институт GFK, който се понижи с 4 пункта до -17 пункта през ноември. Стойност на показателя под нула означава, че по-голямата част от домакинствата са песимистично настроени.

От началото на тази година измерителят на потребителското вървеше нагоре и понижението му през ноември е първото за последните 12 месеца. Пазарните анализатори очакваха индексът да се повиши до -11 пункта спрямо -13 пункта за септември. Потребителските нагласи са важен икономически показател, защото често са един от първите индикатори, които предсказват възстановяването на икономиката.

Четири от петте компонента в състава на индекса намаляват през разглеждания месец: оценката на потребителите за финансовото им състояние през изминалите 12 месеца, очакванията за доходите им през следващите 12 месеца, както и оценката им за цялостното състояние на икономическата среда през последната година. Влошава се и склонността на домакинствата да пазаруват.

Единствено прогнозите на британците за икономиката през следващите 12 месеца не се влошават, като се стабилизират на нивото от месец октомври. Проучването на пазарния институт GFK се провежда всеки месец сред 2 хил. души във Великобритания. Данните от този месец показват, че все по-голяма част от потребителите в страната се опасяват от повторен икономически спад догодина.

Към 10:20 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6481 долара. Британската валута поскъпва с 0,3% от началото на деня, а от началото на тази година лирата е поскъпнала с близо 13% спрямо щатския долар. През следващата седмица се очаква последното за тази година лихвено решение на Английската централна банка, като лихвата вероятно ще остане на ниво от 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 26.08.22 г.
fallback