fallback

Премиерът на Китай: Ще държим валутата си стабилна

Пекин показа ясно, че няма да се съобразява с призивите за реформа на валутния режим, които идват отвън

09:05 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Премиерът на Китай Вън Дзябао обяви, че страната му ще поддържа стойността на валутата си „на стабилно и балансирано ниво“, което ясно показва намеренията на Пекин да не се съобразява с призивите за действия по посока поскъпване на китайската парична единица.

Коментарът на Дзябао дойде след срещата му с представители на Европейския съюз, които призовават Китай да действа по-бързо по отношение на отхлабването на валутния контрол върху юана.

Към момента китайската валута е практически прикована за американския долар, като през последните повече от 18 месеца не е променяла стойността си спрямо зелените пари. Това поставя редица предизвикателства както пред Европейския съюз, така и пред съседите на Китай, тъй като нарушава конкурентоспособността им.

Премиерът на Китай заяви, че за страната му е изключително важно „да поддържа стабилността на юана“, като това било важно и за възстановяване на глобалната икономика, предава АР.

Според него исканията за промяна на валутния режим са „нечестни“, като освен той това обвини страните, които критикуват Китай, че „упражняват търговски протекционизъм срещу развиващите се държави“.

Още по темата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:09 | 22.08.22 г.
fallback