fallback

Икономическото доверие в еврозоната расте за осми пореден месец

Най-силно нараства доверието в икономиката на Холандия, докато бизнес средата във Великобритания се влошава

12:55 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Подобряването на перспективите пред европейската икономика отново намери израз в индекса, който измерва икономическото доверие в еврозоната. Показателят се повиши за осми пореден месец през ноември и стигна най-високото си ниво за последните 14 месеца. Той възлиза на 88,8 пункта спрямо 86,1 пункта за месеца преди това, показаха данните на Европейската комисия.

Индексът на икономическото доверие в 16-те страни, въвели еврото като разплащателно средство, изследва мнението за бизнес средата и икономиката на ръководителите на предприятия от индустриалния сектор, сектора на услугите, строителната индустрия, търговията на дребно, както и оценката на потребителите за личното им финансово състояние.

Въпреки повишението индексът на икономическото доверие остава доста под своята средна стойност от 100 пункта. Икономистите очакваха показателят да се повиши по-слабо до 88 пункта.

Най-силно нараства индексът на икономическото доверие в Холандия – с 6,3 пункта спрямо октомври, докато показателят за Великобритания отчита значителен спад от 2,9 пункта. Междувременно индексът на потребителското доверие се повишава с 1 пункт до -17 пункта през ноември, а измерителят на доверието в индустриалния сектор нараства с 2 пункта до -19 пункта.

Новината за нарастването на икономическото доверие в еврозоната до най-високата му стойност от септември миналата година досега не оказа значително влияние върху валутната търговия. Към 12:50 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при нива от 1,4919 долара за евро, като от началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 0,7% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 08.09.22 г.
fallback