fallback

Спекулации за намеса на Швейцарската централна банка понижиха франка

През последните 12 месеца швейцарският франк е поскъпнал с 20% спрямо долара, а курсът спрямо еврото е останал почти без промяна

16:46 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарският франк поевтиня след спекулации, че централната банка на Швейцария се е намесила на валутните пазари, за да спре поскъпването на местната валута, която постигна паритет с щатския долар в сряда за първи път за последните 19 месеца.

Швейцарският франк поевтинява и с 0,2% спрямо еврото, след като преди това успя да поскъпне до най-високото си ниво спрямо единната валута за последните пет месеца. Причина за това станаха спекулациите, че Швейцарската централна банка е продала франкове на валутните пазари.

През тази седмица президентът на Швейцарската централна банка Жан-Пиер Рот заяви, че банката може да започне да изтегля скоро своите нестандартни мерки за разхлабване на паричната политика, защото световната икономика е започнала да набира скорост.

Според правителството брутният вътрешен продукт на Швейцария може да се повиши с 0,4% през 2010 г., но преди това ще се свие с 1,7% през тази година.

През март Швейцарската централна банка се намеси и на валутните пазари, за да спре поскъпването на швейцарския франк, което затруднява износа на страната. Монетарната институция понижи основния лихвен процент близо до нула и започна да купува корпоративни облигации.

От Швейцарската централна банка са отказали да коментират поевтиняването на местната валута, предаде Bloomberg. Към 16:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5099 франка, а двойката USD/CHF се котира при ниво от 1,0021 франка за един долар.

През последните 12 месеца швейцарският франк е поскъпнал с 20% спрямо долара, а курсът спрямо еврото е останал почти без промяна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
fallback