fallback

Потребителските разходи в САЩ отбелязаха ръст през октомври

За същия месец поръчките на дълготрайни стоки падат с 23 на сто на годишна база

16:06 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителските разходи в САЩ отбеляза ръст през октомври, с което заличи голяма част от понижението си през предходния месец. Коригираният с темпа на инфлацията и сезонните колебания ръст на показателя възлиза на 0,4 на сто спрямо септември.

През септември потребителските разходи се понижиха с цели 0,7 на сто, като основната причина за това се оказа прекратяването на правителствената програма за насърчаване на закупуването на нови автомобили.

Реалният разполагаем доход на американците пък се увеличава с 0,2 на сто през октомври, което идва след ръст от 0,1 на сто за предходния месец. Според мнозина икономисти бавното нарастване на доходите може да се окаже огромно предизвикателство за потребителите през последното тримесечие на годината, пише Market Watch.

В доларово изражение, което показва потребителските разходи, без да се отчита влиянието на инфлацията, индексът се повишава с 0,7 на сто през октомври след спад от 0,6 на сто през септември. Разполагаемият доход пък се увеличава с 0,2 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ръст от съответно 0,6 и 0,1 на сто.

През октомври статистиката е отчела, че нормата на спестяване се е понижила до 4,4 на сто от разполагаемия доход през октомври. Месец по-рано тя е била 4,6 на сто.

Статистическите данни от днес показват още, че поръчките на дълготрайни стоки през октомври са се понижили с 0,6 на сто, като особено силно е свиването на машинно оборудване. През септември бе отчетен ръст на поръчките на дълготрайни стоки от 2 на сто.

През октомври поръчките на машини са паднали с 8 на сто след ръста от 8,8 на сто през септември. Поръчките на капиталови стоки са се свили с 2 на сто след повишение от 3,6 на сто месец по-рано. При транспортните средства и оборудване се наблюдава ръст от 1,5 на сто.

Като цяло поръчките на дълготрайни стоки през октомври бележат спад от 23 на сто на годишна база.

Също днес стана ясно, че първоначалната безработица в САЩ е намаляла през последната седмица. Подадените молби за помощ при безработица са намалели до 466 хил. броя. Коригираната стойност за миналата седмица е 501 хил., а анализаторите очакваха понижение до 495 хил. тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 28.08.22 г.
fallback