fallback

Британската икономика остава в рецесия, но спадът на БВП се забавя

Икономиката на Великобритания се свива с 0,3% за периода от юли до септември спрямо предишното тримесечие

13:17 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Надеждите, че британската икономика е излязла от кризата през третото тримесечие, окончателно бяха попарени от днешните ревизирани данни на Британския статистически офис. Те показаха, че спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през третото тримесечие е по-малък от очакваното, но и показаха, че рецесията в Обединеното кралство продължава.

Икономиката на Великобритания се свива с 0,3% за периода от юли до септември спрямо предишното тримесечие, когато отчете спад от 0,7%. Първоначалните данни за БВП през третото тримесечие показаха по-голям тримесечен спад от 0,4%, като много анализатори се надяваха той да бъде ревизиран по-силно надолу до 0,1% и дори до нулев икономически растеж.

Потребителските разходи остават без промяна през третото тримесечие, след като в продължение на година и половина се понижаваха, предаде Bloomberg. Разходите на правителството се увеличават с 0,2%, докато материалните запаси намаляват за трето четвърто тримесечие. Спадът на добавената стойност в сектора на услугите е коригиран от 0,2% до 0,1%.

Великобритания се намира в най-продължителната си рецесия, откакто статистическите данни започват да се водят през 1955 г. След данните британската лира поевтиня за кратко на валутните пазари. Към 13:00 ч. българско време обаче валутната двойка GBP/USD вече се котира при ниво от 1,6707 долара за лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 06.09.22 г.
fallback