fallback

Индустриалните поръчки в еврозоната нарастват за шести месец

Това е знак, че активността в индустриалния сектор на 16-те страни, въвели еврото, ще се увеличи през идните месеци

12:53 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новите поръчки за производство на индустриални стоки в еврозоната се увеличиха за шести пореден месец през септември и то два пъти повече от очакваното.

Това се дължи главно на нарастването на поръчките за производство на капиталови стоки и е добър знак за засилване на активността в индустриалния сектор на 16-те страни, които използват еврото като средства за разплащане.

Индексът на индустриалните поръчки нараства с 1,5% на месечна база през септември, след като отчете ръст от 0,6% за август и 4,4% през юли. В сравнение със същия месец на миналата година обаче индустриалните поръчки са намалели с 16,5 на сто. Това е по-малко от годишния спад от 23,2 на сто, регистриран за предишния месец, показаха данните на Европейската статистическа служба.

Икономистите очакваха ръст на индустриалните поръчки от 0,7% за месеца и понижение от 17,3% за годината. След като се изключат поръчките за кораби, железопътно и космическо оборудване, стойността на новите индустриални поръчки намалява с 1,2% на месечна и с 18,2% на годишна база. За страните от Европейския съюз индексът отчита месечен ръст от 1,7% и годишен спад от 16,4%.

Индустриалните поръчки са водещ икономически индикатор, който показва каква ще бъде активността в производствения сектор през следващите месеци. Новината за тяхното шесто поредно месечно увеличение повиши леко курса на еврото спрямо долара. Към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4191 долара, спрямо курс от 1,4935 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 04.09.22 г.
fallback