fallback

Увеличението на продажбите на дребно оскъпи канадския долар

Потреблението ще допринесе за половината от икономическия ръст на страната през следващата година, според Канадската централна банка

17:10 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Канадският долар поскъпва с рекордните за последните две седмици 1,4% спрямо щатския си съименник днес. Освен поскъпването на металите за това допринесоха и продажбите на дребно, които се увеличиха повече от очакваното през септември, водени от покупките на автомобили и хранителни стоки.

Приходите на веригите за търговия на дребно в Канада са се увеличили с 1% на месечна база до 34,9 млрд. канадски долара през септември. Анализаторите очакваха по-малко увеличение на продажбите на дребно от 0,6% спрямо предишния август, когато те нараснаха с 1% на месечна база.

Потребителите заемат централно място в икономическите прогнози на Канадската централна банка, съгласно които потреблението ще допринесе за половината от очаквания 3-процентен ръст на икономиката през 2010 г. Централната банка планира да остави основната лихва на ниво от 0,25% до средата на 2010 г.

Продажбите на автомобили нарастват с 1% спрямо август, а тези на хранителните стоки се увеличават с 1,3%. След като се изключат продажбите на нови автомобили и автомобилни частни, основният индекс на продажбите на дребно нараства с 1,1%, което също е втори пореден месечен ръст.

В сравнение със септември миналата година продажбите на търговците на дребно са намалели с 3,3%.

Канадският долар поскъпва с 1,4% спрямо щатския, което е най-силният ръст от 9 ноември досега. Освен добрите данни за продажбите на дребно причина за поскъпването дадоха и растящите цени на златото и металите, които увеличават интереса към валутите на страните, където се добиват тези стоки.

От началото на тази година канадският долар е поскъпнал с 15% спрямо щатския. Курсът на двойката USD/CAD може да достигне 1,05 канадски долара за един щатски в края на тази година, сочи средната прогноза на 37 икономисти и анализатори, интервюирани от Bloomberg.

Към 17:00 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0556 канадски спрямо курс от 1,0596 преди данните за продажбите на дребно. Златото поскъпва с 1,2% до 1 164,30 щатски долара за тройунция, а петролните фючърси увеличават цената си с 1,6% до 78,68 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 30.08.22 г.
fallback