fallback

Бизнес активността в еврозоната нараства за четвърти пореден месец

Така показателят достигна най-високото си ниво за последните две години

12:31 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес активността в производствения сектор и сектора на услугите в еврозоната продължи да расте за четвърти пореден месец през ноември, като достигна най-високото си ниво за последните две години. Третото тримесечие сложи край на рецесията в еврозоната, като брутният вътрешен продукт (БВП) на страните, въвели еврото, се увеличи с 0,4% спрямо предишните три месеца.

Съставният индекс на бизнес активността, който следи икономическата активност в двата сектора, остана над 50 пункта за четвърти месец, като нарасна до 53,7 пункта за ноември спрямо 53 за месеца преди това. Данните на базирания в Лондон институт за пазарни проучвания Markit Economics се оказаха по-добри от очакваното от пазара увеличение до 53,4 пункта, предаде Bloomberg.

Стойност на показателя над 50 пункта означава, че двата сектора се разрастват едновременно. Износът на стоки от еврозоната нарасна с най-бързото си темпо за последната една година през септември. Нарастващата безработица обаче, която достигна 9,7% през септември, в комбинация с поскъпването на еврото, може да застраши възстановяването на европейската икономика.

Самостоятелните индекси на бизнес активността в сектора на услугите и промишлеността нараснаха съответно до 53,2 пункта и 54,6 пункта през ноември. Стойността им за предишния месец възлезе на съответно 52,3 пункта и 53,9 пункта. Това може да засили аргументите за Европейската централна банка (ЕЦБ) в полза на затягане на нейната либерална парична политика.

ЕЦБ запази основния лихвен процент в еврозоната на ниво от 1% за седми пореден месец през ноември. Нейните анализатори прогнозират, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 1% през 2010 г., което е доста повече от прогнозирания по-рано ръст от 0,3%. Преди това брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се свие с 3,9% до края на тази година спрямо предишната.

Данните не оказаха влияние върху валутната търговия, като към 12:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4974 долара. От началото на днешната валутна сесия обаче единната валута напредва с 0,8% спрямо зелените пари, а от началото на тази година еврото е поскъпнало с 6,3%. Доходността по германските десетгодишни държавни облигации нарасна с 0,3 базисни пункта до 3,28%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
fallback