fallback

Еврото надолу след обявени планове на Трише за отмяна на спешните мерки

Всички нестандартни мерки за разхлабване на паричната политика, застрашаващи ценовата стабилност, се отменят незабавно

16:20 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото поевтиня спрямо щатския долар, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви, че централната банка постепенно ще изтегли излишните средства, които бяха налети в икономиката през последната година, за да се стимулира нейното по-бързо възстановяване. По този начин ще се предотврати появата на инфлация, допълни Трише.

Той уточни, че не всички мерки за увеличаване на ликвидността продължават да бъдат необходими в същата степен, както досега. По време на конференция във Франкфурт Трише разкри, че всички нестандартни мерки за разхлабване на паричната политика, чието продължаване би се превърнало в заплаха за ценова стабилност, ще бъдат отменени незабавно.

Трише вече сигнализира, че ЕЦБ е вероятно няма да поднови аукционите на заеми за срок от 12 месеца за банките в еврозоната след третия транш, който ще се състои през декември. Друг член на Управителния съвет на ЕЦБ – Гай Куаден, заяви в началото на седмицата, че ЕЦБ може да предложи по-малко количество тримесечни и шестмесечни заеми през следващата година.

В същото време от ЕЦБ наблегнаха, че отмяната на спешните мерки за подкрепа на икономиката и увеличаване на ликвидността, не означава задължително, че основната лихва в еврозоната ще бъде повишена скоро. Стойността й в момента възлиза на рекордно ниските 1 на сто. За сравнение, основната лихва в Австралия е 3,5%, а тази в САЩ, Канада и Швейцария е 0,25%.

Еврозоната излезе от рецесия през третото тримесечие, след като съвкупният брутен вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото, нарасна с 0,4%. Въпреки това ограниченият достъп до кредитиране, изтичането на фискалните стимули на правителствата, растящата безработица и поскъпването на еврото може да застрашат икономическото възстановяване.

Ето защо Трише не пропусна да предупреди, че е прекалено рано да се обявява край на кризата. Той обясни, че икономическите данни са се подобрили значително през последните месеци, но това се дължи главно на подкрепата от страна на правителствата и централните банки, което е никакъв случай не е гаранция за устойчив икономически растеж, предаде Bloomberg.

Президентът на ЕЦБ заяви, че частният сектор не бива да развива зависимост в дългосрочен план от изключителната помощ, предоставена от централните банки. Поради настоящите нестандартни мерки за либерализиране на паричната политика ще трябва да бъдат постепенно премахнати. Той допълни, че ЕЦБ ще бъде много внимателна, за да не допусне надуването на балон на пазара на активи.

Към 16:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу долара спрямо курс от 1,4962 в края на вчерашната валутна сесия. От началото на деня еврото поевтинява с 0,6% спрямо долара. През последните 12 месеца единната валута е поскъпнала със 17% спрямо долара, което оскъпява износа на европейските компании и затруднява възстановяването на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 18.08.22 г.
fallback