fallback

Американската икономика ще продължава да расте в краткосрочен план

Индексът на водещите индикатори се повиши за седми пореден месец през октомври

17:23 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската икономика е започнала да се възстановява, а икономическата активност ще продължава да расте в краткосрочен план, прогнозират анализаторите на Conference Board, който е водеща бизнес организация с нестопанска цел. Те изготвят един от най-важните показатели, които прогнозират развитието на икономиката, а именно индексът на водещите индикатори.

Той се е повишил за седми пореден месец през октомври, като бележи месечен ръст от 0,3%, след като нарасна с 1% на месечна база през септември и с 0,4% през август. Това загатва за бавен растеж на американската икономика през първата половина на 2010 г. Пазарните анализатори очакваха по-голямо увеличение на икономическия барометър от 0,5% на месечна база.

Преди да започне да се повишава през април, индексът на водещите индикатори се понижаваше в продължение на 20 последователни месеца. Той се състои от осем компонента, които следят безработицата, производството, новите поръчки, потребителското доверие, цените на акциите, състоянието на пазара на имоти, паричното предлагане и лихвените проценти.

Индексът на съвпадащите индикатори, който показва моментното състояние на икономиката, остава непроменен през октомври, след като се понижи с 0,1% на месечна база през септември и нарасна с 0,1% през август. По-рано днес стана ясно, че броят на американците, които са останали без работа и са подали молба за помощи, е останал на най-ниското ниво за последните десет месеца.

Отделни данни на регионалния клон на Федералния резерв във Филаделфия показаха, че производствената активност в региона се увеличава за четвърти пореден месец през ноември. Индексът на бизнес активността в производствения сектор там нараства по-силно от очакваното до 16,7 пункта. Анализаторите прогнозираха увеличение до 12,3 спрямо 11,5 пункта за септември.

Към 17:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4883 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия зелените пари поскъпват с половин процент спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 12.09.22 г.
fallback