fallback

Първоначалната безработица в САЩ се стабилизира

Броят на първоначалните молби за помощи при безработица остана на най-ниското си ниво за последните десет месеца

16:16 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на американците, които са останали без работа и са подали молба за социални помощи поради безработица, остана на най-ниското си ниво за последните десет месеца за втора поредна седмица. Това може да се изтълкува като ранен сигнал за стабилизиране на пазара на труда в най-голямата икономика на света, след като местните компании съкратиха 7,3 млн. души от началото на кризата.

Броят на първоначалните молби за помощи при безработица възлезе на 505 хил. за седмицата до 14 ноември, след като преди това се понижаваше в рамките на три поредни седмици. Това е най-ниското ниво на първоначалната безработица от началото на януари тази година и е знак, че компаниите в страната са започнали да съкращават служители с по-бавни темпове, предаде Bloomberg.

За да започне реалното възстановяване на пазара на труда обаче, компаниите в САЩ трябва да започнат да създават работни места. Безработицата се повиши до 10,2% през октомври, което е рекордно ниво от 1983 г. Следващите данни за първоначалната безработица ще бъдат публикувани следващата сряда, вместо в четвъртък, поради честването на Деня на благодарността на 26 ноември.

Четириседмичната средна стойност на първоначалните молби за помощи при безработица се понижи до 514 хил. за изминалите седем дни спрямо 520 500 за седмицата преди това. Това е най-ниското ниво за последните 12 месеца, което е добра новина, защото четириседмичната средна стойност е по-надежден показател за тенденциите на пазара на труда, тъй като елиминира случайните колебания.

Броят на американците, които са получавали помощи за безработица в продължение на поне две седмица, или т.н. трайно безработни лица, намаля с 39 хил. до 5,61 млн. души за седмицата до 7 ноември. Очакванията бяха за по-голямо понижение до 5,59 млн. души. Американците, които получават социални помощи по извънредната правителствена програма, не влизат в това число.

Към 16:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4873 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия доларът поскъпва с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 18.08.22 г.
fallback