fallback

Еврозоната с изненадващ дефицит по текущата сметка

Отрицателното салдо е в размер на 5,4 млрд. евро след излишъка от 0,6 млрд. евро през август

12:20 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на еврозоната реализира дефицит по текущата сметка в размер на 5,4 млрд. евро през септември. Това се дължи на дефицита по сметката „Текущи трансфери“ в размер на 6,5 млрд. евро и на дефицита по сметката „Доход“, който възлиза на 4,1 млрд. евро.

Излишъкът от търговията със стоки и услуги в размер на съответно 4 и 1,3 млрд. евро не успява да компенсира отрицателното салдо по другите две сметки. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за излишък по текущата сметка в размер на 0,6 млрд. евро.

Месец по-рано Евростат публикува данни за дефицит от 1,3 млрд. евро през август, които днес обаче бяха коригирани до излишък в размер на 0,6 млрд. евро. Съгласно предварителните изчисления салдото по текущата сметка на еврозоната за третото тримесечие е близо до нула.

Комбинираните преки чуждестранни и портфейлни инвестиции в еврозоната възлизат на 28 млрд. евро през септември. Вчера стана ясно, че търговският баланс на 16-те страни, въвели еврото като единна валута, е отчел изненадващ излишък от 3,7 млрд. евро през септември.

Еврото поскъпва с половин процент спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 12:15 часа българско време едно евро се разменя за 1,4948 долара в сравнение с курс от 1,4952 преди данните за дефицита по текущата сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 29.08.22 г.
fallback