fallback

Австралия продължава да бъде образец за просперираща икономика

Поскъпването на акциите и нарастването на активността на жилищния пазар повишават индекса на водещите индикатори за четвърти пореден месец

11:09 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австралия продължава да бъде образец за просперираща икономика, показаха поредните икономически данни от днес. Брутният вътрешен продукт на страната се увеличи по-силно от очакваното с 0,6% през второто тримесечие, след като икономиката на страната излезе от кризата по-силна от очакваното.

Поскъпването на акциите на фондовата борса в Сидни и нарастването на активността на жилищния пазар продължават да повишават индекса на водещите индикатори в Австралия, който успешно предсказва посоката, в която икономиката на страната ще поеме през следващите няколко тримесечия.

Икономическият барометър, който се изчислява от финансовата група Westpac и Мелбърнския институт, нараства с 0,9% през септември до 255,1 пункта, което е четвърти пореден месечен ръст. В сравнение с миналия септември индексът се е повишил с рекордните за последните 30 години 5,8 на сто.

Индексът на водещите индикатори комбинира девет ключови икономически индикатора за Австралия, в това число потребителското доверие, цените на жилищния и фондовия пазар, паричното предлагане, лихвените спредове, печалбите и производителността на местните компании, предаде Bloomberg.

Днешните добри икономически данни засилиха очакванията, че Австралийската централна банка вероятно ще увеличи за трети пореден месец основната лихва в страната през декември. Анализаторите прогнозират увеличение на лихвата от още 0,25 процентни пункта спрямо сегашните 3,5%.

Индексът на съвпадащите индикатори, който отразява моментното състояние на икономиката, се повишава с 0,2% на месечна база до 239,2 пункта през септември. Отделни данни показаха, че средномесечното заплащане в Австралия е нараснало с 0,7% през третото тримесечие.

Заетостта в Австралия нарасна през октомври, но броят на отработените часове се понижи, което загатва за влошаване на състоянието на пазара на труда. Публикуваните обяви за работа във вестниците и интернет намаляха за първи път за последните три месеца през октомври.

Обявените свободни работни места са намалели почти наполовина за последните 12 месеца, а почасовото заплащане се увеличава най-бавно в банковия и застрахователния сектор. То нараства с 2,2% на годишна база, докато заплатите в публичния сектор се увеличават с 4,6 на сто.

Към 11:05 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,9313 щатски долара. От началото на днешната валутна сесия австралийският долар поскъпва с 0,1%, а от началото на годината е увеличил преднината си спрямо долара с 32%, което го нарежда сред най-печелившите валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 26.08.22 г.
fallback