fallback

Автомобилите изведоха продажбите на дребно в САЩ до стабилен ръст

Повишението за октомври е 1,4 на сто, на годишна база статистиката отчита понижение от 1,7 на сто

15:55 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на продажбите на дребно в САЩ се повишава с 1,4 на сто през октомври спрямо предходния месец. Основна заслуга за това има силният ръст от 7,4 на сто на продажбите на автомобили. Ако те се извадят от показателя, то тогава продажбите на дребно нарастват с едва 0,2 на сто.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ръст на продажбите на дребно с 1 на сто, а без отчитането на автомобилите се очакваше повишение от 0,2 на сто. През септември продажбите на дребно отбелязаха спад от 2,3 на сто.

Положителната новина е, че през последните три месеца индексът на продажбите на дребно без автомобили се повишава, макар ръстът да остава доста ограничен.

През септември продажбите на автомобили в САЩ се свиха с цели 14,3 на сто заради края на правителствената програма "Кеш за стари коли". Повишеният интерес към покупка на кола през октомври обаче показва, че потенциалът на програмата още не е изчерпан и че потребителите все още имат желание да купуват, смятат анализатори, цитирани от Market Watch.

Спрямо октомври миналата година продажбите на дребно в САЩ бележат спад от 1,7 на сто. Без отчитането на автомобилите пък индексът пада с 2,6 на сто, показват данните на американската статистика.

За първите десет месеца на годината продажбите на дребно в САЩ са на стойност 3,38 трлн. долара, което е с 8,2 на сто по-малко от същия период на миналата година.

Към 15:40 часа американският долар се движи с понижение спрямо еврото до 1,4960 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 01.09.22 г.
fallback