fallback

Третото тримесечие сложи край на рецесията в еврозоната

Икономиката на еврозоната расте с 0,4% за периода, но очакванията бяха за +0,6%

13:04 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Третото тримесечие сложи край на едногодишната рецесия в еврозоната, чиято икономика отчита ръст 0,4 на сто спрямо предишните три месеца. Предварителните данни обаче разочароваха пазарните анализатори, които очакваха по-голямо увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната в размер на 0,6% на тримесечна база.

В резултат на това еврото поевтиня спрямо долара и заличи част от преднината, натрупана от началото на днешната валутна сесия.

БВП на еврозоната намаляваше в продължение на пет поредни тримесечия, като отчете спад от 0,2% през второто тримесечие на 2009 г. Икономиката на 27-те страни от Европейския съюз отчита ръст от 0,2% през третото тримесечие спрямо второто, когато се сви с 0,3% на тримесечна база, показват още сезонно коригираните данни на Евростат.

В сравнение с третото тримесечие на 2008 г. БВП на еврозоната се е свил с 4,1 на сто, а този на Европейския съюз е намалял с 4,3 на сто. За сравнение, през второто тримесечие той се понижи със съответно 4,8% и 4,9% на годишна база. Предварителните данни на Евростат не дават подробности за промяната в отделните компоненти на БВП.

Малко по-рано днес стана ясно, че икономиката на Италия също е излязла от кризата през третото тримесечие, което слага край на най-тежката рецесия в страната за последните 60 години. Третото тримесечие е добро и за френската и германската икономики, които продължават да се възстановяват, след като излязоха от кризата през второто.

БВП на Италия нараства с 0,6% спрямо второто тримесечие, което е първият ръст за последните шест тримесечия. И тук обаче пазарните анализатори очакваха по-силен растеж на икономиката от 0,8% на тримесечна база. В сравнение с периода от юли до септември миналата година икономиката на Италия се свива с 4,6 на сто.

Към 12:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4872 долара в сравнение с курс от 1,4890 един час по-рано. От началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,2% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 13.11.09 г.
fallback