fallback

Френската икономика продължава да расте

Брутният вътрешен продукт на Франция се увеличи с 0,3% за второ поредно тримесечие

10:44 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френската икономика, която е третата по големина в Европа, е нараснала с 0,3% през третото тримесечие спрямо предходното, което според френския министър на финансите Кристин Лагард е поредното потвърждение, че страната е излязла от рецесията, предаде BBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция се увеличи с 0,3% на тримесечна база и през второто тримесечие, след като преди това се свиваше в продължение на година. По този начин Франция се присъедини към Германия и Япония, които също излязоха от кризата.

Предварителните данни показват, че положителното салдо по търговския баланс на страната допринася най-много за растежа на икономиката, подобно на второто тримесечие. Износът се увеличава с 2,3% спрямо второто тримесечие, а вносът нараства по-бавно с 0,4%.

Производственият сектор също продължава да расте, но в същото време потребителските разходи на домакинствата остават без промяна спрямо второто тримесечие. Брутният фиксирани капиталови разходи обаче продължават да се свиват с бързи темпове.

Според Кристин Лагард икономиката на Франция ще отчете спад от 2,25% за цялата 2009 г., след което ще започне следващата година с „устрем“. САЩ излезе от рецесията през третото тримесечие, докато икономиката на Великобритания изненадващо продължи да се свива.

Франция и Германия бяха по-слабо засегнати от забавянето на глобалния икономически растеж в сравнение с Обединеното кралство, защото финансовите им сектори, които бяха в основата на ипотечната криза, заемат по-малък дял в техните икономики.

Анализаторите обаче очакваха икономиката на Франция да нарасне два пъти повече през третото тримесечие. Отделни данни показаха, че заетостта в неселскостопанските отрасли на Франция остава без промяна спрямо второто тримесечие, когато намаля с 0,7 на сто.

Междувременно стана ясно, че индексът на потребителските цени е нараснал с 0,1% на месечна база през октомври, след като през септември цените на потребителските стоки се понижиха с 0,2%. Индексът се е понижил с 0,2% на годишна база за шести пореден месец.

Икономиката на Германия също продължи да се възстановява и отчете ръст от 0,7% през третото тримесечие. Икономиката на Испания обаче се сви с 0,3% за периода от юли до септември спрямо предходните три месеца, когато отчете спад от 1,1% на тримесечна база.

Към 10:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4891 долара в сравнение с курс от 1,4861 преди данните за икономическия растеж на Франция и Германия. От началото на днешната валутна сесия единната валута поскъпва с 0,3% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 08.09.22 г.
fallback