fallback

Първоначалната безработица в САЩ стигна най-ниското си ниво от януари

Броят на американците, които са подали за първи път молби за социални помощи за безработица, намалява до 502 хил. души

16:21 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Първоначалната безработица в САЩ продължи да намалява за четвърта поредна седмица, при това по-бързо от очакваното. Броят на американците, които са подали за първи път молби за социални помощи за безработица, възлиза на 502 хил. души за седмицата до 7 ноември и е с 12 хил. по-малък в сравнение с предишните седем дни.

Това е най-ниската стойност на първоначалните молби за помощи при безработица от януари досега и показва, че темповете, с които американските компании съкращават служители, са се понижили значително през последните седмици. Безработицата в най-голямата икономика на света се повиши до 10,2% през октомври.

Това е рекордно високо ниво от 1983 г. досега.

Данните изненадаха пазарните анализатори, които очакваха молбите да останат на първоначално обявеното за седмицата преди това ниво от 514 хил. Четириседмичната средна стойност на първоначалните молби за помощи при безработица, която отразява по-точно тенденциите на пазара на труда, намалява с 4500 до 519 750 души.

Броят на т.нар. трайно безработните лица в САЩ също продължава да намалява. Той се е понижил с още 139 хил. до 5,63 млн. души в рамките на седмицата до 30 октомври, което е най-ниското ниво от март тази година. Трайно безработни са лицата, които са получавали помощи за безработица в продължение на поне две седмици.

Щатският долар поскъпва с 0,4% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия и към 16:15 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4931 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 25.08.22 г.
fallback