fallback

Позитивните очаквания за швейцарската икономика леко избледняха

Индексът на икономическите очаквания на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW се понижи до 56,4 пункта през ноември

14:33 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Положителните нагласи на професионалните инвеститори и финансови анализатори за бъдещето на швейцарската икономика избледняха леко през ноември. Това сочи индексът на икономическите очаквания на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW и Credit Suisse.

Стойността на икономическия барометър се намалява до 56,4 пункта в сравнение с 65 пункта за октомври и 58 пункта за септември. Въпреки лекото понижение показателят убедително остава над нулевия праг, който разделя позитивните от негативните очаквания за икономиката през следващите шест месеца.

В същото време индексът, който следи оценката на инвеститорите за сегашното състояние на икономиката, продължава да се повишава. Стойността му нараства с 8,8 пункта до -46,2 пункта за ноември. Очакванията за стабилизиране на потребителските цени остават почти без промяна.

Централно място в проучването през този месец заема въздействието на Китай върху международното икономическо равновесие. Според мнозинството от анкетираните участници китайският юан може да се конкурира с други валути, като например еврото, но политическата обстановка и степента на отвореност на китайската икономика остават основни пречки за това.

Председателят на Швейцарската централна банка Жан-Пиер Рот заяви днес, че състоянието на световната икономика трябва да се наблюдава внимателно. Според него икономиката на Швейцария ще започне да расте през 2010 г., но не с темповете отпреди кризата, а безработицата ще остане висока.

Швейцарската централна банка засега не дава индикации, че планира да затегне своята либерална парична политика. Основният лихвен процент в страната се намира на рекордно ниското ниво от 0,25% и вероятно няма да се промени и след следващото лихвено решение на банката на 10 декември.

Към 14:25 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0123 швейцарски франка. За последните шест месеца швейцарският франк е поскъпнал с повече от 9% спрямо щатския долар, което е неблагоприятно за страната, защото затруднява износа и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:52 | 03.09.22 г.
fallback