fallback

Заетостта в Австралия расте, австралийският долар също

Aвстралийските работодатели изненадващо са наели 24 500 нови служители през октомври

09:33 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австралийският долар поскъпна до най-високото си ниво спрямо щатския от началото на тази година след изненадващата новина, че австралийските работодатели са наели 24 500 нови служители през октомври. Данните затвърдиха за пореден път стабилизирането на австралийската икономика, предаде Bloomberg.

Заетостта в Австралия нараства, както и числеността на работната сила. В резултат на това равнището на безработица в тихоокеанската страна се повишава от 5,7% през септември до 5,8% през октомври. Анализаторите очакваха австралийската икономика да закрие 10 хил. работни места и безработицата да се повиши до 5,8%.

Увеличението на заетостта засили очакванията, че Австралийската централна банка ще вдигне лихвата за трети пореден месец през декември, което би било рекорд в нейната история. Някои анализатори вече прогнозират, че предстои серия от увеличения на лихвата от по 0,25 процентни пункта, докато тя не стигне 5 %.

Най-много нараства заетостта в сектора на услугите и търговията на дребно. Броят на работните позиции на пълен работен ден се увеличава с 2900, а 21 500 души за били наети при непълен работен ден. Според Австралийската централна банка безработицата ще стигне 6,75% в средата на 2010 г., след което ще започне да пада.

За сравнение, безработицата в САЩ скочи до 10,2% през октомври, а тази в Европейския съюз вече е на най-високото си ниво за последните близо 11 години от 9,7%.

Сред всички ликвидни валути австралийският долар се представя най-добре спрямо щатския долар през последните 12 месеца. Към 9:30 ч. българско време той се разменя срещу 0,9348 щатски долара, като през последната година е поскъпнал с цели 38%. Това обаче разклати потребителското доверие и може да навреди на износа и туризма.

Според Австралийската централна банка икономиката на страната ще нарасне с 1,75% през тази година и с още 3,25% през следващата. В рамките на първото полугодие брутният вътрешен продукт на Австралия се повиши с 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 31.08.22 г.
fallback