fallback

Гайтнър „дълбоко вярва“ в нуждата от силен долар

Финансовият министър на САЩ обяви, че американското правителство е задължено да свие бюджетния дефицит

10:21 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че „дълбоко вярва“ в нуждата от поддържане на силен американски долар. Освен това той каза, че правителството е задължено да вземе мерки, чрез които да бъде редуциран значително бюджетният дефицит на страната.

„Дълбоко вярвам, че е много важно за САЩ, за здравето на американската икономика, да се поддържа силен курс на долара“, обяви Гайтнър на среща с японски журналисти, предава CNBC.

Американският финансов министър е на посещение в Япония, след което ще замине за Сингапур, за да вземе участие в среща с финансовите министри на страните от Форума за сътрудничество в Азиатско-тихоокенакия регион.

Поевтиняването на долара е източник на сериозни опасения в региона, тъй като голяма част от икономиките в него са силно ориентирани и зависими от износа. Особено голям проблем в тази насока е и поддържането на почти фиксиран валутен курс от страна на Китай спрямо долара, което поставя всички останали страни от региона в неравностойно положение.

От началото на годината доларовият индекс, който измерва курса на долара спрямо кошница от шест основни валути, се е понижил със 7,6 на сто, а тази сутрин падна до 15-месечно дъно при 74,889 пункта.

Гайтнър изказа мнението си и по отношение на рекордния бюджетен дефицит на САЩ, който скочи до 1,4 трлн. долара за фискалната година, приключила в края на септември. Според него САЩ са длъжни да докажат, че се взимат мерки за свиването на отрицателното салдо, благодарение на които ще се стигне и до изглаждане на някои глобални дисбаланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 17.08.22 г.
fallback