fallback

Нови противоречиви данни за британската икономика

Индексът на водещите индикатори продължава да расте, както и търговския дефицит на страната

14:59 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Картината за състоянието на британската икономика става все по-объркваща. За това допринесоха и днешните данни на бизнес организацията Conference Board. Те показаха, че индексът на водещите индикатори за Великобритания, който прогнозира състоянието на икономиката през следващите три до шест месеца, се е повишил за шести пореден месец през септември.

Икономическият барометър отчита ръст от 1% на месечна база през септември до 94,9 пункта, след като преди това се повиши с 0,9% през август и с 0,5% през юли. За положителния ефект допринася най-много нарастването на потребителското доверие, лихвените спредове, обемът на очакваното производство и цените на акциите на Лондонската фондова борса.

Данните контрастират с предупреждението на рейтинговата агенция Fitch, че сред всички развити икономики Великобритания е страната, която е най-застрашена да изгуби инвестиционния кредитен рейтинг на своите държавни ценни книжа. Причината за това се крие в нарастващия държавен дефицит, който придоби застрашителни размери през септември.

По-рано днес данните на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) показаха, че цените на жилищата в Англия и Уелс се повишават за трети пореден месец през октомври, начело с Лондон. Причината за това обаче продължава да се крие в недостига на оферти. До подобни изводи стигнаха и проучванията на пазара на недвижими имоти на Nationwide и Halifax.

Отделни данни на Националния статистически офис показаха, че отрицателното салдо по търговския баланс на Великобритания се е разширило изненадващо до 7,2 млрд. паунда през септември. За сравнение, търговският дефицит на страната е възлизал на 6,1 млрд. паунда за август, като анализаторите очакваха той да остане почти без промяна през септември.

Това показва, че все още не може да се усети ефектът от поевтиняването на британската валута през тази година, което прави местните стоки по-евтини в чужбина и в същото време оскъпява вноса. Най-силно се увеличава вносът на автомобили – с 30% на месечна база, благодарение на правителствената програма за подкрепа на автомобилната индустрия.

В началото на ноември Английската централна банка реши да изкупи финансови активи от частния и държавния сектор за още 25 млрд. паунда. По този начин монетарната институция увеличи размера на програмата за наливане на пари в икономиката до 200 млрд. паунда, а лихвата остана на ниво от 0,5%. Към 14:20 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6664 долара.

Предварителните данни показаха, че икономиката на Великобритания се е свила с още 0,4% през третото тримесечие спрямо предходното, което изненада анализаторите, които очакваха ръст от 0,1%. Това е шестото поредно тримесечие, в рамките на което икономиката на страната се свива, което е рекорд, откакто статистиката започва да се води през 1955 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 17.08.22 г.
fallback