fallback

Русия предупреди да не се спекулира с рублата

Централната банка обяви, че поскъпването на руската валута не е гарантирано и че ситуацията може да се обърне

14:47 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Русия предупреди инвеститорите да не спекулират по посока поскъпване на руската рубла и да не смятат, че възходящият тренд на валутния курс е сигурен залог. Това бе прието от пазарите като опит за въздействие по посока забавяне на поскъпването на рублата, което се наблюдава заради ръста в цената на петрола и слабия долар.

Руската централна банка е изкупила 700 млн. долара днес, продавайки рубли. Целта на този ход е да се увеличи предлагането на рубли и така да се стигне до обезценка на валутата на страната. През октомври чрез подобни операции Русия изкупи 15 млрд. долара, припомня Financial Times.

Централната банка на Русия прави опити да въздейства на валутния курс. Тя управлява неговото движение срещу кошница от валути, в която дял от 45 на сто има еврото, а 55 на сто – американският долар. Въпреки днешната интервенция рублата поскъпна до 35,19 пункта, което е рекорд от декември 2008 година досега.

По този начин цената на рублата се е повишила с 8,5 на сто от септември досега.

Настоящите интервенции на руската централна банка са коренно противоположни спрямо това, което се правеше миналата година. Тогава рублата попадна под силен натиск, а институцията изля милиарди долари на пазара в опит да стабилизира нейния курс.

От април досега централната банка е понижила основния лихвен процент с 350 базисни пункта до 9,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:36 | 02.09.22 г.
fallback