fallback

Инвеститорите в Германия очакват плавно възстановяване на икономиката

Индексът на икономическото доверие на изследователския институт ZEW се понижи повече от очакваното до 51,1 пункта през ноември

13:33 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическите нагласи на професионалните инвеститори в Германия отново се влошиха през ноември, след като тревогите за нестабилното състояние на пазара на труда и потреблението се засилиха. Това показа индексът на икономическото доверие на изследователския институт ZEW.

Показателят се понижи повече от очакваното с 4,9 пункта до 51,1 пункта през ноември. Въпреки това той остана много над средната си дългосрочна стойност от 26,9 пункта, подкрепен от непрекъснатото нарастване на немския износ, което укрепва очакванията за икономическия растеж.

Икономистите очакваха индексът на икономическото доверие на ZEW да се понижи до 55,2 пункта. Според председателя на ZEW проф. д-р Волфганг Франц очакванията на инвеститорите са се влошили, защото те очакват плавно, а не рязко възстановяване на икономиката през 2010 г.

Другият индекс на изследователския институт ZEW, който следи оценката на професионалните инвеститори за сегашната икономическа ситуация в най-голямата икономика на Стария континент, се повишава с 6,6 пункта до -65,6 пункта през ноември спрямо -72,2 пункта за септември.

Данните показаха още, че ндексът на икономическите очаквания за еврозоната се понижава с 5,1 пункта през ноември до 51,8 пункта. Индикаторът за настоящата икономическа ситуация в еврозоната обаче се повишава и достига -70,3 пункта през ноември спрямо -75,4 пункта през октомври.

Курсът на еврото спрямо щатския долар остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия и към 13:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5006 долара. В петък се очаква данните за брутния вътрешен продукт на Германия да покажат ръст на икономиката от 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 26.08.22 г.
fallback