fallback

Fitch: Рейтингът на Великобритания е най-застрашен сред развитите страни

Великобритания може да изгуби своя „ААА“ рейтинг, защото се нуждае от най-голяма бюджетна корекция

12:05 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международната агенция за кредитен рейтинг Fitch предупреди, че инвестиционният кредитен рейтинг на британските държавни ценни книжа е с най-голям риск да бъде понижен сред всички развити страни. Експертите на рейтинговата агенция се позоваха на големия бюджетен дефицит на страната.

Великобритания може да изгуби своя „ААА“ рейтинг, защото се нуждае от най-голяма бюджетна корекция. Стабилната оценка на перспективата пред кредитния рейтинг на страната отразява очакванията на Fitch, че правителството ще затегне своята фискална политика през следващата година.

Великобритания отчете рекордно голям бюджетен дефицит за септември, след като рецесията опустоши данъчните приходи и увеличи разходите за социални грижи и помощи. Дефицитът от 14,8 млрд. лири е много по-голям в сравнение с отрицателното салдо от 8,7 млрд. паунда за септември 2008 г.

След новината паундът поевтиня с близо 1% спрямо долара, но след това компенсира част от загубите и към 12:00 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,6685 долара за един паунд. Рисковата премия по британските държавни облигации се разшири до 55 базисни пункта.

Кредитният рейтинг на САЩ също е застрашен от понижение, ако фискалната позиция на страната не се стабилизира през следващите две години, предупредиха от Fitch.

Другата рейтингова агенция Standard & Poor’s вече понижи перспективата пред топ инвестиционния кредитен рейтинг на Обединеното кралство от стабилна на негативна на 21 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 31.08.22 г.
fallback