fallback

Немската индустрия и износ нарастват през септември

Индустриалното производство се увеличава с 2,7% на месечна база, износът расте с 3,8 на сто

14:12 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство на Германия нарасна много повече от очакваното през септември, след като фабриките в страната увеличиха своето производство на инвестиционни и потребителски стоки, за да могат да отговорят на нарасналото търсене в световен мащаб.

Индексът, който следи продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги, нараства с 2,7% спрямо август, когато се увеличи с 1,8% на месечна база. Данните се оказаха по-добри от очакваното от икономистите увеличение от 1% на месечна база.

В сравнение със септември 2008 г. обаче немската индустрия се е свила с 12,9%, предаде Bloomberg.

Фабричното производство се увеличава с 3,2% на месечна база, водено от силния ръст от 5,9% в производството на инвестиционни стоки и 2,3% ръст в производството на потребителски стоки. В същото време продукцията в строителния сектор намалява с 1,8%.

Немската икономика вероятно е нараснала с 0,75% през третото тримесечие, според президента на Bundesbank Аксел Вебер. Брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 1,2% през 2010 г., но преди това ще се свие с 5% през тази, прогнозира още той.

Отделни данни на Федералния статистически офис показаха по-рано днес, че положителното салдо по търговския баланс на Германия се е свило до 9,9 млрд. евро през септември в сравнение с търговски излишък от 10,6 млрд. евро за месеца преди това.

Анализаторите очакваха търговският излишък на най-голямата европейска икономика да възлезе на 11,8 млрд. евро. Стойността на износа през септември се увеличава с 3,8% спрямо август. Вносът обаче нараства повече – с 5,8% на месечна база.

В сравнение със същия месец на миналата година износът се е понижил с 18,8%, а вносът се е свил с 16,3%. Положителното салдо по текущата сметка на страната нараства до 9,4 млрд. евро през септември в сравнение с 4,4 млрд. евро през август.

Към 14:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4984 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото напредва с 0,9% спрямо долара. По-рано днес курсът на двойката EUR/USD отново премина психологическото ниво от 1,50 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 11.09.22 г.
fallback